Blyger

Blyg... Eller trött på förutfattade meningar...

HIV

Publicerad 2007-12-19 10:29:06 i Allmänt,

Andreas Lundstedt har gått ut i tidningen QX och berättat att han är hiv-positiv.

Det är ett laddat ämne och han är modig som berättar. Jag tänker mig att hans berättelse kan fungera som en väckarklocka för människor. Hiv är inget som bara drabbar okända människor Långtbortistan. Hiv finns alldeles nära oss, kan drabba vem som helst av oss. I Sverige är inte risken särskilt stor att vi blir smittade vid blodtransfusioner eller liknande, eftersom man är noga med att undersöka blod och plasma som tas emot vid landets blodcentraler. I en del andra länder är dock risken större att bli smittad av hiv genom sjukvården.

Att använda begagnade kanyler är att utsätta sig för smittorisk. Att ha oskyddat sex likaså.

Det är alltså bra att undvika redan använda kanyler, inte använda samma sprutor och nålar två gånger. I sjukvården använder man ju självklart inte samma nål två gånger, men nålar används ju även utanför sjukvårdens väggar... Vid tatuering och användande av en del droger, till exempel.

Det är även bra att skydda sig själv och sin partner när man har sex. Oavsett vilket form av sex det gäller. Använd kondom/slicklapp!

Om man är blod/plasmagivare är det av allra största vikt att man är ÄRLIG och fyller i hälsoblanketterna sanningsenligt! Det handlar mer om människors rätt till friskt blod/plasma än givarens stolthet! Har man utsatt sig för risker så MÅSTE man tala om det! Andra människor ska inte behöva bli smittade vid t.ex en operation eller vid vård av stora brännskador, bara för att en givare inte tagit sitt ansvar att undvika smittspridning...

Var rädd om dig själv och dina medmänniskor!

Här och här går att läsa om hiv/aids.

Kommentarer

Postat av: Tarmluddet

Publicerad 2007-12-19 12:12:35

Bra Blyger att du uppmärksammar denna modiga människa! Att vara HIV-positiv är fortfarande något tabubelagt och ses oftast som "smutsigt" och farligt. Att gå ut i det offentliga och tala om att man är HIV-positiv och samtidigt vara en offentlig person är modigt. Att dessutom vara homosexuell är dubbelt modigt. Heders till Andreas!

Postat av: Eva

Publicerad 2007-12-19 12:42:51

Ja han är modig. Och kommer förhoppningsvis att bli en levande "varningsklocka", över att ta det lite försiktigt.

Postat av: Eva

Publicerad 2007-12-19 15:31:36

P.S Han blir även en förebild när det gäller att öppet våga tala om sin homosexualitet samt sin sjukdom. Förhoppningsvis kommer det att hjälpa andra, att inte skuldbelägga sig själva.

Postat av: Blyger

Publicerad 2007-12-19 18:27:43

Tarmluddet och Eva: Ja, det är bra att vi blir påminda om att vi har problematiken på nära håll.

Postat av: Tarmluddet

Publicerad 2007-12-21 14:30:23

ja, med "farligt" menar jag ju naturligtvis att människor i allmänhet är rädda för HIV-smittade personer och att i det närmaste ta i dem. Sjukdomen som sådan är givetvis farlig, men inte att ta i och krama en smittad person. Kände bara att jag behövde förtydliga mig lite där... God Jul till er alla även från mig!

Postat av: Veronica

Publicerad 2007-12-22 22:28:31

Jag blev verkligen paff när jag såg rubriken här om dagen, satt nog och gapade ett bra tag innan jag läste hela artikeln. Det är verkligen modigt av Andreas att gå ut med det h är och det verkar som att det har haft en viss verkan. Såg i expressen idag att detär fler som går ut med hur det är att leva med HIV där, De berättar om det i expressen alltså.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela