Blyger

Blyg... Eller trött på förutfattade meningar...

Jan Björklund och skolkredovisning

Publicerad 2008-09-10 10:00:11 i Allmänt,

Jag må (som jag även påpekat tidigare) ha hjärtat till vänster, men alltså... Jan Björklund is the määän!

Det talas om att lärarutbildningarna vid Sveriges högskolor är socialistiskt präglade, men min uppfattning är att Björklunds idéer är uppskattade och efterlängtade bland väldigt många av landets lärare och lärarkandidater. Jag kan förstå det.

Idag läser jag i SvD om Björklunds förslag att redovisa skolk i terminsbetygen (dock inte slutbetygen) som ett led i att minska den otillåtna frånvaron bland eleverna.

Jag kan inte förstå varför man inte skulle redovisa detta. Under grundskoletid har man skolplikt och även om gymnasiet är frivilligt att gå så är det obligatorisk närvaro när man väl har valt att börja gymnasiet. Genom att inte markera och ta krafttag mot skolket så signalerar vuxenvärlden till ungdomarna att det inte är "så farligt" att utebli från skolarbetet och i förlängningen att det inte är "så farligt" att utebli från förvärvsarbetet.

Jag hoppas att skolkredovisning blir ett av de krafttag som tas för att styra upp den svenska skolan. De svenska ungdomarna kommer längre och längre efter i jämförelse med andra ungdomar i andra europeiska länder och kunskapsluckorna efter 12 års skolgång börjar mer likna stora kunskapsHÅL. Detta märks tydligt vid övergången från grundskola till gymnasium och från gymnasium till högskola/universitet då grundnivåerna på utbildningarna måste sänkas eftersom eleverna/studenterna inte har tillräckliga baskunskaper med sig från tidigare nivå... Skrämmande!

Som sagt.... Jan Björklund is the määän!

Kommentarer

Postat av: Tarmluddet

Publicerad 2008-09-10 14:49:33

Yess! Min man i verkligheten! Just i skolfrågan tycker jag att han har bra idéer.

Postat av: Vonkis

Publicerad 2008-09-10 20:00:08

Sedan Alliansen tog över makten har jag jobbat på tre arbetsplatser, i tre olika kommuner, men folk till höger och till vänster och med aktiva folkpartister. Till denna dag har jag inte mött någon kollega eller student som kan ta Björklund på allvar. Den partipolitiska folkpartisten har till och med kontaktat Björklund för hans prat om Flumskola för att hon inte känner igen sig i hans beskrivning av den svenska skolan. Nu vet vi ju varför hon (och många med henne) inte gjorde det, Björklund har uppenbarligen problem att läsa statistik...



Det här med att skolk ska redovisas i betyget, det är ytterligare en arbetsuppgift som läggs på oss lärare. Borgarna har prata om att avskaffa IUP:n (individuell utbildnings plan) för att byråkartiseringen av den svenska skolan har gått för långt. I nästa andetag ska vi börja med betygsliknande omdömen långt nere i skolåldern är ingen hjälp för de elever som det är tänkt att hjälpa. Dessa åtgärder är att jämföra med att du går till läkaren för att du konstant har ont i huvudet och allt du får är värktabletter. De tar hand om symptomen men är inte ett dugg intresserade av orsakerna bakom.



Visst, jag har inte jobbat så länge som lärare men jag har på den här tiden faktiskt fått skolsituationen att vända för ett antal elever, de hade inte gått med anmärkningshot hängande över dem. Det hade snarare fått dem att känna att det redan var kört, att det inte var lönt att ändra sig.

Postat av: Eva

Publicerad 2008-09-10 21:41:52

Jag håller med Vonkis här. De bakomliggande orsakerna, hur blir det med dem? Ska de, som "redan ligger" få ännu mer känlor av att vara de misslyckade?

Postat av: Tarmluddet

Publicerad 2008-09-11 11:10:47

Självklart måste man ta itu med de bakomliggande orsakerna, det håller jag med om. Men jag håller med Blyger om att "accepteras" skolk sänder det också ut en signal om att det är ok att "skolka" från senare förvärvsarbete. Skolan har blivit för slapp och det är INTE ok. Vi lärare måste förmedla intresse och framtidstro till våra elever, att de är där för att kunna skapa sig det liv de VILL ha, oavsett hur deras livssituation ser ut just nu. Och det är något alla måste hjälpas åt med, både de i skolan men också de vuxna runt omkring dessa ungdomar. Vi måste alla ta hand om vår framtid.

Postat av: blyger

Publicerad 2008-09-11 20:17:20

Luddet: Jo, vi delar det vi. :-)



Vonkis: Mm, vi har inte samma erfarenheter vi. Kanske är det regionala skiftningar i uppfattningar kring detta i skolvärlden? Vad jag läst så står Lärarnas riksförbund positiv till förslaget och är beredd på merarbetet det innebär. I Stockholm har man redan använt metoden och sett resultat. Jag tror inte att det finns ett enda sätt att arbeta på för att nå goda studieresultat och få motiverade och välmående elever, utan att det är många saker som samverkar till det. Jag tror dock att en av de saker som ska vara med vid denna samverkan är vuxenvärlden som visar vad som är ok och inte.



Eva: Som det står i intervjun med Björklund så menar han inte att förslaget kommer att vara en åtgärd för de som redan är "storskolkare", utan snarare som ett verktyg för att undvika att elever ens hamnar i skolksvängen från början.



Postat av: Eva

Publicerad 2008-09-11 22:26:19

Ja jag såg det och jag tror fortfarande inte på vad han säger. Jag tycker att Björklund för en militärliknande skolpolitik och att han har en pessimistisk syn på dagens svenska skola. Jag tycker att han borde rikta sin energi mer på skolmiljön, om han nu liknar skolan vid en arbetsplats så bör miljön vara därefter, vilket det långt ifrån är på alla skolor. I detta borde han även arbeta för att få till stånd mindre klasser. Utbildad personal med goda pedagosiska färdigheter....det finns mycket som känns viktigare att arbeta med än den auktoritära skola han försöker bygga upp. OK jag är ingen lärare och jag behöver inte tampas med skoltrötta, skolkande elever. Men instinktivt känner jag att jag inte kan ta till mig herr Björklunds förslag.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela