Blyger

Blyg... Eller trött på förutfattade meningar...

Jubileumsmässa! :-)

Publicerad 2008-09-23 21:17:05 i Allmänt,

Dagen har bjudit på Jubileumsgudstjänst (mässa) vid Kyrkomötets öppnande, 50 år efter Kyrkomötets beslut att öppna prästämbetet för kvinnor.

Mer om dagen finns att läsa på Kyrkans tidnings hemsida.

Ärkebiskopen började gudstjänsten efter inledningspsalmen med att hälsa sina systrar och bröder i Kristus med denna hälsning:

"Vi vill i denna gudstjänst uttrycka vår glädje och tacksamhet över att män och kvinnor får verka tillsammans som präster. Den 27 september 1958 beslutade Svenska kyrkan om att kvinnor kunde bli präster. Vägen både före och efter beslutet har bitvis varit mycket mödosam och sorgen över att många farit illa finns fortfarande. Vi vill tacka alla dem -både män och kvinnor- som banat väg för att vi nu får arbeta tillsammans som präster. Vi vill tacka för alla kvinnor som i hundratals år, långt före alla beslut om att prästviga kvinnor, verkat för Guds rike i omsorg och undervisning.

Gud skapade människan till sin avbild, till man och kvinna skapade Gud oss. Nu lägger vi vår glädje och vårt uppdrag i Guds hand."

Uppsala domkyrka var fylld av sångsamma människor. Det var FANTASTISKT att sjunga så att hela luften, hela rymden, i den stora kyrkan fylldes. Biskop Antje predikade och gav tillfälle till både eftertanke och skratt. Jag hoppas kunna hitta predikotexten så småningom så jag kan länka till den. :-) Jag pratade med flera stycken efter gudstjänsten som berättade att de blivit djupt berörda och omtumlade av "Storkänslan" under gudstjänsten, som hade upplevt nya dimensioner och fått en ny glädje till sitt arbete för Kristus i organisationen Svenska kyrkan. Bådar gott, då denna gudstjänst är starten på årets Kyrkommöte! :-)

Anna-Karin Hammar hade skrivit texten till dagens offertoriepsalm som Alf Bengtssom tonsatt. Tack, Gud, för kvinnor och män heter den. Vers 3 lyder : "Med Martas och Petrus röst förkunna hopp för livet. Med Kristus som din vän stå upp och värna mänskolivet. Tack, Gud, för kvinnor och män som inte räds kärleken."

Här går att se videofilm från Kyrkomötets öppnande.

Kolla gärna in Kyrkomötesbloggen med!

Kommentarer

Postat av: Bloggblad

Publicerad 2008-09-23 21:40:51

Är du ledamot? Jag har väntat ett par år på att nån ur östgötagruppen ska få förhinder så att jag får hoppa in... Men de verkar se till att de alltid är på plats. Visst är det maffigt när en stor församling sjunger och firar gudstjänst med liv och lust och tro. Jag har ju varit med på riksposk och upplevt sån stämning.

Postat av: blyger

Publicerad 2008-09-23 21:54:02

Bloggblad: Hm, nej, jag är inte ledamot. Du får se till att någon blir förhindrad framöver, så du får vara med! :-) Eller jobba för att bli ordinarie. ;-) Ja, det är verkligen SÅ häftigt med den stora gemenskapskänslan och "Storkänslan" som jag kallar det. Kraftgivande!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela