Blyger

Blyg... Eller trött på förutfattade meningar...

Pärlor åt svin

Publicerad 2007-09-29 21:55:27 i Allmänt,

Jag spinner vidare på det här med "pärlor till svin" som jag skrev om i förra inlägget.

När kastar man pärlor till svin?

När man talar för döva öron?
När man ger av sin tid till människor som ändå sårar?
När man försöker reda ut garnnystan samtidigt som katten leker i andra änden av nystandet?
När man tillåter energitjuvar i ens liv?
När man strösurfar på nätet utan målmedvetenhet?
När man öser ut vatten ur båten medan det fortfarande regnar?

När man låter livet handla om sådant som inte bidrar till något gott?
När är det onödigt?
När är det slöseri av tid?
Av liv?

Avundsjuka

Publicerad 2007-09-28 20:26:45 i Allmänt,

"Svartsjukan är det bästa motgiftet mot kärleken. Den dödar kärleken garanterat - hos motparten!"
Claude Anet (1868-1931)

Jag vill hävda att man kan säga samma sak om avundsjukan som om svartsjukan i detta fallet.

Plymouth

Publicerad 2007-09-24 00:01:01 i Allmänt,

I Nationalencyklopedin på nätet står det om den kristna rörelsen "Plymouthbröderna" att de inte accepterar att äta tillsammans med någon som inte ingår i brödragemenskapen. Enligt reglerna får de heller inte bo i samma hus som "icke-bröder", vilket innebär att de inte kan bo i hyresrätter, till exempel. De får inte ta del i samhällets föreningsliv och heller inte ta del av massmedia.

Om det var Jesus som beskrevs här ovan så skulle jag bli ledsen och besviken.

Den Jesus jag känner till var världstillvänd och den som tog initiativ till nya bekantskaper, lät inte olikheter hindra.
Den Jesus jag känner till uppmanade människor att gå ut i världen och göra folk till järjungar. Hur skulle det kunna gå till om man vänder sig BORT från världen? Hur når man folket då?

Bön för dagen

Publicerad 2007-09-21 11:04:28 i Allmänt,

Gud,
än så länge har jag idag
varken skvallrat eller tappat humöret.
Jag har inte varit sur, elak eller självisk.
Men om några minuter är det dags att
stiga upp ur sängen och från och med då
kommer jag att behöva en hel del hjälp.

Amen.

(okänd)

"Nu får det vara nog"

Publicerad 2007-09-20 10:05:21 i Allmänt,

"Hur vågade du?!?!" undrade Målarlisa.

Ja, hur vågade jag?

Jag vet inte, men ibland ordnar ilskan att modet rår över rädslan.

Retar man upp Blyger tillräckligt mycket så ger det resultat, kan man säga.

Och jag ångrar mig inte. Det var bra att jag inte kunde tiga, för nu var måttet rågat och det var hög tid att höja rösten.

Nygammal design

Publicerad 2007-09-19 00:53:40 i Allmänt,

Eftersom det funkade så dåligt (igen) att kommentera med den lila-gula designen så har jag bytt tillbaka igen...

Kalas med ballonger, snacks och schysst musik! -Kyrkfest!

Publicerad 2007-09-17 22:13:05 i Allmänt,

image50

Igår firade jag inte gudstjänst i min hemförsamling.
Jag besökte Uppsala Domkyrkoförsamling.
Själv blev jag inspirerad av gudstjänsten jag fick uppleva, så jag tänkte att jag delar med mig, ifall någon annan skulle kunna bli inspirerad...

Det var församlingsdag där igår. Tanken var bl.a att presentera församlingens olika aktiviteter. Svenska kyrkan får en del frågor kring vad medlemsavgifterna går till och denna församlingsdag var ett ypperligt tillfälle att visa det.

Det hela började med en "Festmässa".
Ingångsprocession med många (eller alla?) av församlingens diakoner och präster skedde till
tonerna av "Du vet väl om att du är värdefull".  Vilken härlig inledning! Att ge DET budskapet direkt, vid första mötet med de församlade!

Jag hade inte tänkt berätta hela gudstjänsten i detalj, men vill gärna berätta om en del saker, i alla fall. Som inledningsord hade man valt de ord som är vanliga i familjegudstjänster. En präst sa en strof i taget och församlingen repeterade: "Nu är Guds tid. Här i sitt hus sluter han* in oss i värme och ljus. Nu är Guds tid. Nu ska hans* ord leda oss rätt och hjälpa oss tro. Nu är Guds tid. Nu vill vi be och ta emot vad Gud har att ge."
Den textläsande kyrkvärden var fantastisk på att läsa! Hon var lugn, tydlig och gav texten liv. Vilken förebild för alla textläsande gudstjänstmedarbetare!

Efter procession med evangelietextläsning så förberedde sig en för stunden gripen ärkebiskop emeritus K G Hammar inför predikan medan vi andra sjöng och dansade till rytmen av trummor. "Halleluja, ditt lov vi sjunger, våra hjärtan fylls med glädje..." Det kändes verkligen att det var fest! Det var 15 månader sedan K G Hammar predikade sist i Domkyrkan i Uppsala. För 15 månader sedan avskedspredikade han och avgick som ärkebiskop. Det var påtagligt känslosamt för honom att vara tillbaka. Han gjorde det bra.  K G Hammar sa många kloka saker i sin predikan och något jag bär med mig är hans ord om att se Gud som subjekt i sitt liv och inte som objekt.

Som trosbekännelse sjöng vi Sv.ps. 68, "Jag tror på Gud som med sitt ord allt liv på jorden tänder" och kollekten gick till Sveriges Kyrkosångsförbund. Jag kan tro att det blev en hel del i kollekthåvarna, för kyrkan var verkligen fylld med folk!!

Vi tog i hand och hälsade varandra Guds frid. Domprost Tuulikki Koivunen Bylund var celebrant och hon delade ut nattvarden tillsammans med diakoner, präster, ärkebiskop emeritus och lekfolk vid ett flertal stationer i kyrkan. Flera av församlingens körer sjöng vackert under måltiden.  Organist Olle Johansson spelade ett vackert postludium, "Batalla Imperial" av Juan Cabanilles.

Efter festmässan var det full aktivitet i kyrkan i flera timmar. Vid bord utställda efter väggarna i hela kyrkan fanns representanter från församlingens olika stadsdelskyrkor och från de olika aktiviteter som finns i församlingen, så som barn- och ungdomsverksamheten, sjukhuskyrkan, församlingstidningen, "Fråga prästen", gosskören, flickkören, "soppmässan", "Andreasmässan", syföreningen m.m. Det bjöds på en massa goda saker som till exempel frukt, grönsaker, rättvisemärkt chokladdragerade kaffebönor, sojabönor, smörgåsar, ost och kex, marshmallows, falafel och soppa.

Flera körer i olika åldrar underhöll under festen. Bland annat sjöng flickkören en sång som nog Eva och Jämtlandstösen känner sig bekanta med, nämligen Jämtlandssången. Otroligt fint tolkad, dessutom! Folkmusik med ett spelmanslag fick nästan Blyger att börja dansa med en gång. ;-)

Tack, Uppsala Domkyrkoförsamlings kyrkoråd för initiativet till denna församlingsdag!
Tack, Uppsala Domkyrkoförsamlings alla medarbetare som planerade och genomförde denna festens dag!
*Jag är tveksam till att man könsbenämner Gud och åter igen förankrar att Gud är en "han", men det var så texten var igår. Om jag själv använder texten så ändrar jag lite...

Glädje i kyrkan

Publicerad 2007-09-16 20:51:20 i Allmänt,

Jag dansade idag.

Vi firade gudstjänst och dansade av glädje. -"Halleluja, ditt lov vi sjunger, våra hjärtan fylls med glädje...." Med trummor och härliga rytmer!

Och nog fylldes hjärtat av glädje!

Hela kroppen och själen dansade av glädje.

:D

Blogglänkar i Kyrkans tidning

Publicerad 2007-09-14 23:04:03 i Allmänt,

I Kyrkans tidnings nätupplaga denna vecka läste jag om bloggande kyrkfkolk. (Marta Axner skriver mer om det) Det fanns en massa länkar till bloggar där. Döm om min förvåning när BLYGERS BLOGG fanns med där!!!!

Blyger som är så blyg! ;-) Är Blyger så kyrkligt engagerad att det är befogat att vara med på en sådan lista?

Man vet ju inte vem Blyger är...

Kanske...

...fotograf?
...flygkapten?
...tandläkare?
...butikschef?
...undersköterska?
...missionär?
...författare?
...herde?
...brevbärare?
...psykolog?
...hunduppfödare?
...barnskötare?
...musiker?
...skådespelare?
...polis?
...prästkart?
...drömmare?
...skogsarbetare?
...tolk?

Eller kanske lite av allt?

Man vet aldrig...

Upp i sadeln igen!

Publicerad 2007-09-12 15:28:14 i Allmänt,

image48
www.fotoakuten.se


Snart är det dags att hoppa upp i sadeln igen.
Det är ju viktigt att man hoppar upp så snabbt som möjligt efter ett fall, så man inte hinner bygga upp en rädsla för att rida. Så är det nog med fler saker än hästsport, tror jag. Och rent bildligt så slog jag mig rejält vid en lite väl kupperad terräng där farten var för hög och nivån för avancerad för ett tag sedan.
För att jag ska våga fortsätta på samma bana och kunna gå vidare till ännu mer avancerad nivå krävs det att jag vågar hoppa upp i den mentala sadeln igen. Måste våga ta steget  och prova den kupperade terrängen. Hoppas på en tryggare ledsagare denna gång, någon som får mig att känna trygghet och tillit igen.

Inget sprättigt, stingsligt gammalt sto som piper så fort hon tycker någon annan häst är för nära eller som bockar när man är på tur denna gång, tack!

Önskar mig en lugn, trygg, seriös häst, självklart med integritet, men med varmt hjärta och förmåga att bete sig professionellt vid ridturerna...

barn i hjärtat

Publicerad 2007-09-12 12:34:22 i Allmänt,

image47

Det är häftigt hur en liten person kan ha en så självklar roll i ens hjärta.
Som att hjärtat förberett en egen plats som skulle kännes alldeles tom om inte den lilla varelsen flyttade in.
Trots att man inte visste om eller kände tomrummet innan.

Denna dagen ett liv

Publicerad 2007-09-11 00:53:10 i Allmänt,

Jag sitter på kammaren och tänker igenom hur dagen har varit, summerar och känner tacksamhet.

Idag har jag träffat en person som betyder mycket för mig. Vi har inte setts på flera månader och mycket har hänt i mitt liv sedan vi sågs sist. Personen tyckte det kändes som att jag hade växt en hel decimeter sedan sist! Och då var det inte fysiskt, som jag förstod det. ;-) Ja, jag fick fundera och titta i backspegeln, se om jag kunde se vad som gett näring till växandet och vad som ligger till grund för att jag vuxit (om jag nu gjort det).

Idag har jag även druckit vin med bland andra vänner och kollegor och även fått underhållning av en av Evas favoriter ;-) .
På denna tillställning gjorde jag bort mig. Igen. Jag har som vana att göra bort mig ibland, liksom för att ta ner mig själv på jorden igen. (eller hur!?) Denna gång var det en författare som råkade ut för mig. Jag stod helt enkelt och samtalade med denna fina, ödmjuka, kloka, närvarande, passionerade författare. Grejen var att vi diskuterade ett helt annat ämne -och även det med passion- och jag var, precis som författaren, helt inne i det intressanta ämnet. Jag hade inte alls i åtanke att personen jag pratade med har författarskapet som profession, hade av någon outgrundlig anledning helt tappat det. I all hast, mitt i ett i övrigt flödande, givande samtal, frågade jag hur det blir framöver, om personen ska fortsätta sitt vikariat som denna nu har i ett område som ligger en liten bit ifrån författarskapet. Jag undrade vad personen planerar för framtiden om (deltids-)vikariatet tar slut. -Ja...(?), svarade personen.....Jag är ju fattare och frilansar så... jag fortsätter med det....  -Jaaahaaaaaa!!! blev min reaktion och mitt svar.... Ja, jag har inte så bra koll, fick jag ur mig.

Men jag har ju koll, egentligen...! Jag bara tänkte inte så långt.... -Där vinet går in går vettet ut. Nu får jag skämmas över vad jag kläckt ur mig. Varje gång jag träffar personen i fråga den närmsta tiden så kommer jag att känna mig generad och obekväm, anar jag. En sak som gör att det känns värre i detta klavertramp är att det var JAG som tog upp och kommenterade saker  som snuddade vid områden kring personens profession. Jag var den som liksom signalerade att jag hade koll på personens område. Ikväll hade jag helt plötsligt inte koll.

Stackars människa! Jag önskar att vi inte hade träffats just ikväll, utan imorgon, eller innan middagen idag... Jag hoppas verkligen att personen i fråga kan ruska av sig dagens möte med mig och ge utrymme för nya minnen av mig. :-)

En annan sak jag varit med om idag är att jag funnit en ny vän. En ny granne och en framtida kollega. Ibland bara dyker de upp, de där guldkornen.

Jag är tacksam över generositeten och glädjen jag får uppleva.
Generositeten när det gäller kontakt med människor, upplevelser och lärdomar.

Tack och god natt!

pinsam sandlådekonflikt

Publicerad 2007-09-09 18:55:03 i Allmänt,

Kära bloggläsare,
jag är så oerhört utled på denna sandlådekonflikt som rondellhundstjafset har blivit.
Jag begriper inte att ämnet får ta upp så mycket tid och uppmärksamhet i nyhetssammanhang.

Nu har jag tappat tålamodet.
För tusan!
Du militanta muslim: Det finns många olika heliga saker, ord, platser och händelser och de är inte desamma för alla människor. Det som är heligt för mig är inte detsamma som för dig. Det som är heligt för mig är inte nödvändigtvis det som är heligt för till exempel min vän. Det får jag OCH min vän acceptera. Jag är kristen och för mig känns det inte bra att svära, vilket går tillbaka till en text i den bok som för mig är en HELIG skrift -Bibeln (2 Mos. 20:7). Jag får ändå lov att respektera att det inte är heligt för andra och får finna mig i att andra svär. Så är det för oss alla människor, vi får lov att respektera att det finns människor som inte tycker som vi. That´s it. Punkt. Inse! Det är sandlådefasoner att bränna ambassader, flaggor, bilar, dockor! Skämmes!

Du icke-militanta muslim: Om du inte vill att alla icke-muslimer ska tro att alla muslimer springer omkring på gatorna och skriker, eldar flaggor och bränner dockor föreställande t.ex den svenske statsministern om dagarna så gäller det att ta ton och visa en annan sida! Se till att ta plats i media och i samhället och var goda förebilder! Visa vad det är att vara en vanlig, vardaglig "Svensson-muslim"!

Du icke-muslim: Bara för att det ger en sådan otrolig effekt att reta muslimer vad gäller deras profet så är det INTE OKEJ! Det är lågt att gå ner på sandlådenivå!


Jonas Gardell
 har tyckt till i ämnet och har skrivit en kort pjäs...

John Blund

Publicerad 2007-09-06 16:17:21 i Allmänt,

image46

Jag skulle så gärna vilja att John Blund var en återkommande vän... Varje kväll...

Varma bad,
varm mjölk,
banan,
avslappningsmusik,
tråkiga böcker,
promenader,
tråkiga TV-program,
öppet fönster (kallt!),
rogivande te,
you name it!

Jag har prövat många saker och nu undrar jag om det finns någon bloggläsare som har något tips.

Ekologisk spagetti

Publicerad 2007-09-05 22:14:35 i Allmänt,

Jag tog en stärkande promenad i höstsolen en dag.
Passade på att handla på lokala ICA.
Vet ni vad jag hittade?!?
ICA:s ekologiska spagetti som var billigare än de flesta andra sorterna spagetti!

Cred till ICA!

Crash, boom, bang

Publicerad 2007-09-04 21:01:40 i Allmänt,

Ett oväntat återseende...
Överraskande antiklimax.

Hur kunde det bli så här?!

Det kommer aldrig att bli vi.
Helt enkelt.

Uppenbarligen.

Döden, döden

Publicerad 2007-09-03 21:23:24 i Allmänt,

image45

Jag tänder ett ljus för dig,
unga människa, som dog alldeles för tidigt.

Oförutsedd olycka raserar tillvaron för
en familj,
en släkt,
en vänkrets,
en bygd.

Må du för evigt vara omsluten av Guds kärlek!

Självkänsla

Publicerad 2007-09-02 13:59:37 i Allmänt,

Fem varningslampor som tyder på låg självkänsla.


*Gör du saker (presterar) för att bevisa att du kan, i stället för att göra det du vill?
*Jämför du dig med andra (både utseende och prestation)?
*Tycker du att du är ful och tror att du vore lyckligare om du var snyggare?
*Ser du ner på andra, eller säger negativa saker om andra människor?
*Går du runt och känner dig som en bluff och att du snart kommer att bli avslöjad?

Lyser lamporna för dig?

I så fall är  det dags att shejpa upp läget!


Gå in på Mia Törnbloms hemsida, läs och lär. :-)

Självkänsla är FÄRSKVARA, precis som kondition är, så det är något man får arbeta aktivt för.
Sedan är det upp till var och en om man väljer att arbeta för en god eller mindre god självkänsla... Det kan man bara avgöra själv. 

Martin Beck

Publicerad 2007-09-02 13:59:05 i Allmänt,

Har du sett Beckfilmerna?

Martin Beck har en granne (han som alltid bär stödkrage) som alltid, alltid, alltid kommer ut i trappuppgången när Beck ska gå ut ur eller in i sin lägenhet. Dessutom är grannen lite... sällskapssjuk....

Jag har en sådan granne.

Astrid och Gud

Publicerad 2007-09-01 18:01:03 i Allmänt,

Jag har gått och nynnat på en sång och funderat...
Jag önskar verkligen att jag fått möjligheten att träffa Astrid Lindgren
medan hon var i livet.
Jag skulle vilja prata med henne om Gud.
Astrid har skrivit texten till den sång jag har gått och nynnat på.
Vilken förlösande sista vers!

Fattig bonddräng
Jag är fattig bonddräng, men jag lever ändå.
Dagar går och kommer, medan jag knogar på.
Harvar, sår och plöjer, mockar, gräver och bär.
Går bak mina oxar, hojtar, visslar och svär.
 
Jag är fattig bonddräng och jag tuggar mitt snus.
Och när lörda'n kommer, vill jag ta mig ett rus.
Sen, när jag blitt livad vill jag tampas och slåss.
Vila hos en flicka vill jag också, förstås.
 
Sen, så kommer sönda'n och då vill våran präst,
att jag ska i kyrkan, men då sover jag mest.
Prästen kan väl sova hela måndagen men,
för en fattig bonddräng, börjar knoget igen.
 
Så går hela veckan, alla dagar och år.
Jag går med min lie och jag plöjer och sår.
Jag kör mina oxar och jag hässjar mitt hö.
Harvar, gnor och trälar och till sist ska jag dö.
 
Står där, fattig bonddräng invid himmelens port.
Lite rädd och ledsen för de synder jag gjort.
Man ska inte supa, hålls med flickor och slåss.
Herren, Gud i himlen, är väl missnöjd förstås.
 
Men, då säger Herren: Fattig bonddräng, kom hit.
Jag har sett din strävan och ditt eviga slit.
Därför, fattig bonddräng, är du välkommen här.
Därför, fattig bonddräng, skall du vara mig när.
 
Och jag, fattig bonddräng, står så still inför Gud.
Och sen klär han på mig den mest snövita skrud.
Nu du, säger Herren, är ditt arbete slut.
Nu du, fattig bonddräng, nu får du vila ut.
 


Text av: Astrid Lindgren.


Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela