Blyger

Blyg... Eller trött på förutfattade meningar...

Teologifestivalen 2008

Publicerad 2008-02-04 02:10:48 i Allmänt,

image59


Nu har jag kommit hem efter en rolig, lärorik, spännande, underhållande, inspirerande, färgrik och underbar helg. Sveriges allra första teologifestival har gått av stapeln i Uppsala.

Teologen Anna-Karin Hammar initierade denna festival och har tillsammans med Uppsala stift och Universitetskyrkan planerat och genomfört denna minnesvärda helg. Universitetskyrkan bidrog med ett fyrtiotal funktionärer som både medverkade i de olika gudstjänsterna, som cafévärdar, som "dörrvakter" och som "allt-i-allo" vid de olika  sk. strömmarna.

Vi har fått uppleva genomtänkta, lättillgängliga och fina gudstjänster, trevligt buffémingel med nya och gamla bekanta, härlig gospelkonsert med Universitetskyrkans gospelkör och kloka ord och tankar om "Theology for a Planet and People in Crisis" av fantastiska Kathy Galloway från Iona Community som inledde med att sjunga "The peace of the earth" med gudomligt klar och vacker stämma. Vi har fått dela tankar och erfarenheter med varandra i de olika "strömmar" som präglade lördagen (läs mer på Teologifestivalens hemsida som jag länkat till ovan) och vi har fått tagit del av en minnesvärd festivalkväll med underhållning av musik- och teatergruppen Zenit, dikter av och med Katarina Frostenson och en fantastisk clown som lyckades väcka många tankar och ruska om i hjärtat utan att använda ett enda ord. Vi fick förmånen att visa vår uppskattning och tacksamhet för Martin Lönnebo som tilldelades Teologifestivalens eget pris, Silverkeruben. Under söndagen fick vi ta del av jesuitprästen Gerard W Hughes kloka tankar kring temat " Everyday Life - a Spiritual Life" och författaren och professorn Christina Grenholms reflektioner kring teologi och spiritualitet. Festivalen avslutades med en högmässa i en fullsatt domkyrka med temat "Kärlekens väg" där ett antal av festivalens talare,  deltagare och funktionärer medverkade med bland annat textläsning, beredelseord och nattvardsutdelande. Domkyrkoförsamlingens flickkörer Anna och Maria medverkade med vacker och levande körsång och ärkebiskop Anders Wejryd predikade. Jag gillar den summering av dagens texter som  Wejryd gjorde i sin predikan.

Det har varit fantastiska dagar och jag längtar redan till nästa Teologifestival, om två år!

Kommentarer

Postat av: Jämtlandstösen

Publicerad 2008-02-05 18:05:36

Ja, där skulle man ju ha varit, ser ut att ha varit intressanta dagar. Sedan var det kul att Martin Lönnebo fick priset, han är en av mina absoluta favoriter som teolog och författare. Gillar honom skarpt:-)

Postat av: Blyger

Publicerad 2008-02-05 20:22:43

Jämtlandstösen: Ja, jag har bara hört positiva rektioner (och väldigt, väldigt många sådana också)från olika håll. Kul!!!! Jag håller med dig angående Lönnebo! :-)

Postat av: Madicken

Publicerad 2008-02-06 17:30:55

Roligt! Hoppas att jag kan åka dit nästa år...

Postat av: Blyger

Publicerad 2008-02-06 19:13:39

Madicken: Ja, hoppas vi ses på Teologifestivalen 2010!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela