Blyger

Blyg... Eller trött på förutfattade meningar...

Guds morsespråkskommunikation och frivilligarbete

Publicerad 2009-04-24 10:50:04 i Allmänt,

Eva skrev för ett tag sedan om ideellt arbete. Jag läste sedan om ideellt arbete, eller frivilligarbete, i en tidning. Tyvärr har jag inte tillgång till varken tidningens titel eller källan till orden, men någon sa dessa ord som har ringt i mitt huvud:

Frivilligarbete är

saker man gör

av fri viljafri tid
.

Jag tycker det är något att tänka på om man hamnar i lägen där det frivilligt påtagna arbetet inte längre känns som arbete av fri vilja, på fri tid. Kanske behöver man backa, ta en paus. Se över vilka uppdrag som får vara kvar och vilka som ska lämnas vidare till andra. Det är inte meningen att uppdragen ska ta överhanden i ens liv.

Att engagera sig i organisationer och föreningar innebär allt som oftast att man gör det av fri vilja, på fri tid. Det är så jag har fått många vänner, många erfarenheter och många minnen, genom mina engagemang som frivilligarbetare.  Jag har engegerat mig i till exempel Röda Korset, Friskis & Svettis, Svenska kyrkan på församlings- stifts- och nationell nivå, Riksförbundet FUB - för utvecklingstörda barn, ungdomar och vuxna, några ridklubbar och byföreningar. Till detta tillkommer några styrelseuppdrag inom olika områden. Ofta har uppdragen varit utspridda och inte krävt uppmärksamhet samtidigt, men ibland har det blivit för mycket att hålla ordning på. Ibland har jag känt direkt att det är dags att bromsa och ibland har det mer varit en diffus gnagande känsla i mig som jag har behövt definiera och analysera för att kunna se. Ibland får jag säga nej till erbjudanden om olika uppdrag och ibland kan jag säga ja.

En del uppdrag blir inte som man har tänkt sig och kanske dränerar de en på energi mer än de tillför något vettigt. Då kan det vara läge att ta det lite lugnt och känna in varåt det lutar innan man lägger ner mer energi på det.

Att engagera sig i idrotts- och kultursammanhang och liknande saknar en dimension som finns i engagemanget i religiösa sammanhang. Att ingå i en trosgemenskap är att ingå i en form av större familj, där alla har delar att ombesörja, där alla är kuggar som behövs och som behöver vara där och göra sin insats. Själv är jag engagerad i en kristen trosgemenskap -Svenska kyrkan- och ser alla medlemmar i gemenskapen som medarbetare för Guds skull, för medmänniskornas skull. För livets skull. Alla har ett uppdrag. Det är det som är grejen, att alla som säger ja till att vara en del av gemenskapen säger ja till att vara en del av arbetet för Kristi gemenskap på jorden så som den manifesteras på lokalt, regionalt och globalt plan. Att vara kyrka är att vara tillsammans., att känna Guds hjärtslag pulsera ut kärlek och sedan ge den strömmande, livgivande pulsen vidare.

För mig är att vara i kyrkan att vara hemma. Att engagera mig i församlingen är att engagera mig i livet. I Livet. Det är en naturlig del av mitt liv och något som ger mig näring. Har jag alldeles för mycket att göra i mitt övriga liv så märks det dock även där, i mitt kyrkliga engagemang. Då tackar jag nej till uppgifter, precis som till andra saker som finns i min vardag. Och återkommer när jag hunnit ikapp min själ igen.

Jag vill inte engagera mig i saker när jag känner mig negativ till det jag gör, eller om jag känner att jag gör det på fel grunder.. När jag engagerar mig av fri vilja, på fri tid vill jag göra det med glädje och utan dold agenda, utan baktankar. Då känner jag att jag gör det med hjärtat, med hjärtslagen som pulserar som Guds morsespråkskommunikation.

Blenda fixar snäckan

Publicerad 2009-04-16 17:59:42 i Allmänt,"Jag är rätt bra på att handskas med tjuriga snäckor som drar sig tillbaka in i skalet. Jag har tålamod."

Blenda vet vad som krävs. Hon vet att en snäcka behöver en tålmodig, trofast vän som orkar. En vän som klarar och har viljan att sitta alldeles tyst och stilla så länge som det behövs för att övertyga snäckan att det är ok att komma ut igen. Blenda vet. Och Blenda stannar. Alldeles tyst för att inte riskera att skrämma snäckan. Alldeles stilla för att inte orsaka vibrationer som skakar snäckans känsliga hjärta.

Blenda.

Hon är klok.

Det bästa...

Publicerad 2009-04-14 17:54:14 i Allmänt,

...är att bo intill en fotbollsplan. Där joggar snyggingar förbi mest varje kväll.

...är att ha en lurvig vän som spinnande värmer en krampande mage.

...är att lyssna på bra musik på hög nivå, strunta fullständigt i eventuella åskådande grannar och bara rocka loss.

...är att ha  världens klokaste hundvän som känner, kommunicerar och närvarar.

...är att ha kloka, varma, trygga, föredömliga storasystrar i XP.

...är att vandra i solskenet och se vårens vackra blommor längs vägkanten och på ängarna.

Fri -underbara människa

Publicerad 2009-04-13 21:41:55 i Allmänt,
Jag lyssnar på Eva Dahlgren som sjunger sin låt "Underbara människa". Jag känner mig så fri när jag lyssnar på den. Lika fri som när jag åker skoter över stora fjällvidder.

Här är delar av texten:

jag vet en man
som hellre än att sluta andas
sålde allt
och bara försvann
men jag tror man kan
byta vissa delar
som inte fungerar
och bygga sig sann

tänka det
känna det
att jag är
fri
att vara den jag vill vara
underbara människa

hur känns det
att du vet
att du är
fri
att vara den du vill vara
underbara människa

Spirande liv

Publicerad 2009-04-13 12:52:39 i Allmänt,Så här efter uppståndelsens dag...

...kommer besked om små liv som väntas till hösten...

Jag har fyra vänner som väntar barn. Tanken är att de ska födas i september.

Ser fram emot det!

Påskafton, en mellandag. Fullständigt annorlunda.

Publicerad 2009-04-11 02:01:23 i Allmänt,

Det är märkligt.

Det är underligt.

Det är underbart.

Det är liv.

Det är mitt liv just nu.

Vad som väntar i framtiden vet jag inte, men detta är mitt liv nu.
Min verklighet.

Jag ska fritt återberätta en historia som jag hörde för många år sedan:

Två rabbiner lovade varandra att den av dem som först dog skulle, om det var möjligt, kontakta den andra rabbinen och berätta hur det var i himlen, vad som händer efter döden. Den ena rabbinen dog och mötte vad som väntar efter döden. Han lyckades kommunicera med den kvarlevande rabbinen och sa: "Det går att beskriva detta med två ord. Fullständigt annorlunda."

Så är min påsk.

Fullständigt annorlunda.

Skärtorsdag firade jag i lugn och ro med cykeltur i strålande solsken, knastrande grus, knoppar i träden, kvittrande fåglar, påhälsande fina små påskkärringar, fika med älskade små och stora människor, middag och förtroliga samtal med vänner och promenad i den svala natten. Lugn och stillhet. Trygghet och tillåtande tillvaro. Villkorslös kärlek.

Långfredagen tillbringade jag bland annat med långfredagens meditativa, lugna, allvarsamma och -i mitt tycke- sköna gudstjänst. Jag cyklade i det vackra och soliga vädret och andades in våren. Promenerade i solen med två stora hundar och den tidigare omnämnda kloka unga mannen och tillbringade kvällen med en underbar familj, mina fina vänner, i små och stora storlekar, med två och fyra ben. En lugn och mysig kväll, med gott umgänge, värme och regnbågens alla färger. Vi delade livet tillsammans. Livet.

Påskafton kommer att gå i gemenskapens tecken. En livsbejakande, energitankande heldag med en mycket god vän. Och som avslutning firar vi påsknattsmässa tillsammans med många kloka, inspirerande vänner, bröder och systrar i kyrkan. Ser fram emot det!

Påskdagen och Annandag påsk kommer att präglas av arbete, underbara promenader med min älskade vän, fika med vänner och gudstjänster med kloka vänner, kunniga teologer, bröder och systrar.

Fullständigt annorlunda.

I gångna tider har min påsk sett ut som sådan:

Skärtorsdag -stressig förberedelsedag, kära återseenden med familj och släkt.

Långfredag -cirkus. Skräckblandad förtjusning, glada återseenden, tradition, nostalgi, heldag i naturen och stökig avslutning på kvällen med stor middag och överförfriskade gäster.

Påskafton -åter en heldag utomhus, i sol, snö eller regn. Trötta och eventuellt glada efter fler återseenden, traditionsenligt fiske och grillning med släkt äts ännu en middag i stort sällskap. Återseendets och familjekänslans glädje samtidigt som frustration och irritation över människors sociala inkompetens blandas i en förvirrande kompott...

Påskdagen -snölek med barn och hundar. Familjemiddag med ett mindre gäng än tidigare under helgen. Bara de närmaste. Föräldrar, barn med respektive, barnbarn. Tre generationer brukar det vara. Det hade kunnat vara fyra generationer från och med detta år. Så blev det inte. Och jag är inte alls där i år. Det senaste året innebar "de närmaste" 27 personer.

Annandag påsk -Uppbrottens dag. Uppsamlingens dag. Sammanfattningens dag. Separationer och återvändande till vardagssammanhang. Förskola. skola, arbete, pensionärsvardag. Tystnad. Vila och tomhet. Vemod och lättnad.

Fullständigt annorlunda.

Var sak har sin tid.

En tid har varit.

En annan tid är nu.

Hur det blir sen vet vi inget om.

Livet.

Fullständigt annorlunda.

The last supper

Publicerad 2009-04-09 10:27:35 i Allmänt,

Skärtorsdag.

Den sista måltiden.

Den måltid som ligger till grund för vårt nattvardsfirande.

The last supper -Jesus Christ Superstar. 

Ikväll ska jag äta middag och fira skärtorsdagsmässa med goa vänner. Jesus och hans lärjungar delade glädje och sorg, bekymmer och erfarenheter med varandra. På samma sätt är det med oss som ska dela denna skärtorsdag med varandra.

Stark känsla av gemenskap.

Biskop Tuulikki

Publicerad 2009-04-08 21:38:55 i Allmänt,

Tuulikki Koivunen Bylund är snart en av Svenska kyrkans biskopar. Hon ska tjänstgöra i  Härnösands stift och hon efterträder Tony Guldbrandzén, som varit Härnösands stifts biskop i åtta år.

Grattis Sverige!
Grattis Svenska kyrkan!
Grattis Härnösands stift!
Grattis Gud!

Och varmt lycka till i ditt ämbete, Tuulikki!

Jag ber för dig och de uppgifter som väntar framöver!

Den unge mannen gladde mitt hjärta

Publicerad 2009-04-05 19:47:47 i Allmänt,

Idag har jag umgåtts med en människa som jag aldrig har träffat tidigare. Han är 16 år och den mest underbara tonåringen jag någonsin mött. Kanske en av de allra mest socialt kompetenta människor jag över huvud taget har träffat i mitt liv. I rubriken står det att en ung man gladde mitt hjärta och egentligen är väl inte beteckningen "man" när det handlar om en pojke på 16 år, men det kändes verkligen som att han var en ung man. En lugn, trygg, klok, smart och otroligt socialt kompetent människa med stor förmåga att känna in och känna av och väldigt bra på att kommunicera, både med människor och djur. Det känns som att han verkligen har reflekterat och funderat mycket. Han har en förmåga att se sammanhang och kopplingar, kan dra slutsatser och se saker ur mångar perspektiv.

Jag är så glad att jag har fått träffa honom och jag är så glad att han finns. Denna kloka unga man har glatt mitt hjärta och gett mig ny glädje och tillförsikt inför framtiden.

Pyssel av alla de slag

Publicerad 2009-04-04 09:06:05 i Allmänt,

God morgon!

Idag är planen att vara lite effektiv. Har tvättat kläder sedan kl 7 imorse och håller nu på att förbereda för dagens storstädning. Tänkte bespara mina grannar att bli väckta av dammsugare, så jag plockar undan, byter sängkläder, ordnar med all källsortering osv. i väntan på att tiden ska gå så dammsugaren kan plockas fram.

Senare idag hoppas jag kunna hitta bra kläder för ett kommande 50-årskalas. Vad ska man ha på sig, tro? Jag har inte varit på shoppingtur på evigheter, så jag har inte så bra koll på utbudet  just nu... Får se om/vad det blir... Hoppas jag hittar vettiga kläder snabbt, för sedan måste jag åka iväg och förbereda en del inför kommande arbetsvecka resten av dagen.

Imorgon är det hundgos som gäller. Ser fram emot det!

Dags att fortsätta städa och lyssna på Sofia Karlsson. :-)

SMS-vovve

Publicerad 2009-04-02 18:06:21 i Allmänt,


www.fotoakuten.se


Det kom ett SMS...

Från min älskade, älskade vän som har fyra tassar, lång svans, blöt nos och ett stort hjärta.

"Hej! Om du är ledig får du gärna komma hem till mig och gosa, för jag känner mig lite ensam. Vift, vift!"

Jag tillbringade sedan en tid med att sitta på golvet med jordens  klokaste, bästa, vackraste hund i min famn. Och SOM jag njöt! Han utstrålar värme, trygghet, glädje.

Liv.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela