Blyger

Blyg... Eller trött på förutfattade meningar...

Han tog livet av sig. Precis innan jul.

Publicerad 2009-12-30 20:51:01 i Allmänt,

Jag satt uppe nästan hela natten.
Hade en deadline som närmade sig med stormsteg.
Satt vid datorn och skrev i mörkret medan Vännen sov gott i min säng på andra sidan rummet.
Jag hann färdigt med mitt arbete och kunde lägga mig att sova en timme innan det var dags att kliva upp igen. Det var alldeles mörkt ute när vi klev upp. -15 grader och rimfrost i träden. Staden sov när vi gav oss iväg. Bilen var kall, men Vännen varmkörde den en stund medan jag ägnade mig åt att torka upp vattnet från en blomvas som tippat omkull på golvet mitt i allt packande.

På vägen till stationen åkte vi genom den vintriga tystnaden förbi hos den färggranna familjen och lämnade en julklapp i brevlådan, Vännen släppte av mig på tågstationen och vi sa hej då. När vi ses nästa gång har Vännen varit till Afrika en sväng. Trötta och lite vemodiga var vi när vi skildes åt.

Jag gick in på tågstationen och köpte en bok som jag länge tänkt att jag ska läsa, men som jag inte hunnit med.
Jag har följt Heberlein ett antal år, men har hittills inte haft tillfälle att samarbeta med henne. Hon är en reflekterande etiker och filosof som har skrivit kloka och tänkvärda saker och diskuterat och reflekterat i radio vid många tillfällen.

Det är svårt att leva med en sjukdom eller skada som inte syns. Jag vet. Det är svårt att leva med svår ångest som är så hemsk att det känns som att man kommer att självdö om man bara struntar i nästa andetag. Det är fruktansvärt att känna att man själv fattas i sitt liv.

Det är en naken bok hon har skrivit, Heberlein. En utlämnande bok. En bok som ger konsekvenser inte bara för henne själv, utan även för hennes anhöriga. Det är hon fullt medveten om, som den reflekterande etiker hon är.

Jag köpte boken på tågstationen och sjönk ner på tågsätet med all min packning runt omkring mig. Väldigt trött efter att ha sovit bara en endaste timme under natten. Såg fram emot en dag i lugn och ro, med sömn och bokläsning, med vackert vinterlandskap som utsikt, med en längtan efter några vänner jag skulle möta efter tågresan. Det var lugnt och stilla på tåget, det var rogivande att titta ut över landskapet som vi passerade. Jag läste om Heberleins svåra tid, om kampen, om livet och sjukdomen, om ångesten och förtvivlan.

Jag förstod inte då att det hela samtidigt utspelade sig i en annan människas kropp precis när jag läste om hur det var för Heberlein vid tiden för bokskrivandet.

Skillnaden var att bara att denna gång tog det slut.

Livet tog slut.

Han avslutade sitt liv.

Samtidigt som jag satt i lugn och ro och njöt av en tyst och stilla dag så kämpade Vilsna Mannen för sitt liv. Alldeles ensam. Han har gjort det så många gånger förr. Hans föräldrar har ständigt levt med en oro för sin sons hälsas och livs skull.

Den här gången orkade han inte.

Det har hänt förr att han inte orkat.

Men då har någon funnit honom i tid och fört honom tillbaka till livet.

Den här gången var han bortom det jordliga livet när han blev funnen.

Han avslutade sitt liv. Det var ett liv som hade kunnat vara i 40-60 år till, men det tog slut i december 2009, precis innan jul. Han familj, släkt, vänner och kollegor har nu upplevt en jul bedövade av chock och sorg. Konsekvensen av Vilsne Mannens handlande slutar inte vid honom, utan är något som alla i omgivningen får leva med. För några är det tomheten som är mest påtaglig, för andra påminnelsen om den egna dödligheten, självkritik, skuld och skamkänslor.

Många frågor. Inga svar.

Där satt jag på tåget och läste och sov gott i omgångar medan en annan människas liv rann ur kroppen.

Årskrönika kopierad från Stora Syster i vassen.

Publicerad 2009-12-30 01:33:33 i Allmänt,

Vad gjorde du 2009 som du aldrig gjort förut?
Delade mina djupaste funderingar med tre levande personer. Det var stort.

Håller du dina nyårslöften och ska du ge ett för 2010?
Brukar aldrig ge nyårslöften.

Fick någon i din närhet barn?
Ja, ett helt gäng.

Dog någon i din närhet?
Jodå, det brukar ju vara så i min närhet... :-((

Vilka länder besökte du?
Tja, några olika... Jag är ju lite blyg av mig, så jag låter det stanna där...

Vad skulle du vilja ha 2010 som du saknade 2009?
Pengar att kunna ge bort.

Vilket datum kommer du att minnas från 2009?
24 december.

Vad var det största du åstadkom?
Jag vet inte om jag åstadkom något särskilt stort... Det handlar nog mer om en helhet, att jag lyckades hålla ihop. Både mig själv och tillvaron.

Vad var ditt största misslyckande?
Misslyckades inte på något särskilt sätt vad jag minns, förutom någon eftersläpning i vardagstillvaron.

Vems beteende förtjänade att firas?
Beteende?? Nja, jag vet inte...

Vems beteende gjorde dig ledsen eller arg?
En släkting. Vansinnes vansinne!

Var tog det mesta av dina pengar vägen?
Räkningar.

Vad gjorde dig jätte-, jätte-, jätteexalterad?
Ett buskap som kom till mig i en alldeles särskild korsning i en underbar stad, med en särskild syster och ett litet barn, av en alldeles särskild man som jag har en en alldeles speciell relation till. Budskapet jag fick den dagen har för evigt förändrat mitt liv.

Vilken låt kommer alltid att påminna dig om 2009?
Ahuna Ya Tswanang le Jesu.

Bästa filmer 2009?
Filmerna efter Stieg Larsson-triologin?

Vad önskar du att du hade gjort mer av?
Tränat, ridit, använt tiden mer effektivt.

Vad önskar du att du hade gjort mindre av?
Slösa med tiden och vara ineffektiv.

Favorit-TV-program?
Vet inte riktigt. Nurse Jackie, kanske.

Vilken var den bästa boken du läste?
Vet inte, har läst så många.

Vad gjorde du på din födelsedag?
Satt i själavårdsamtal, bland annat. Det var en märklig dag. Jag åkte tåg och åt glass på en tågstation också. Mycket märklig dag nu när jag tänker efter.

Hur skulle du beskriva din stil 2009?
Stil och stil... Lite hipp som happ, skulle jag säga.

Hur höll du dig ifrån att bli galen?
Andades lugnt, fokuserade på en sak i taget, skalade bort energistöldsmoment och sammanhang och ägnade mig åt forum och kontakter som var energineutrala eller positiva.

Vem saknar du?
En kär familjemedlem som är död.

Vem var den bästa nya personen du träffade?
Kanske Calle, som jag delat vardagen med denna höst?

Lärde du dig något nytt under 2009?
Japp. Massor. Min hjärna och mitt hjärta har haft alldeles fullt med träningsvärk!

Vad vill du lära dig under 2010?
Oj, det är MASSOR jag vill lära mig! Både vad gäller akademi, kyrka, relationer och överlevnadsstrategier för framtiden.

Superhjältejul är en feministiskt medveten kalender!

Publicerad 2009-12-13 17:12:44 i Allmänt,

Årets julkalender på SVT är fenomenal ur feministiskt perspektiv.


#Den goda presidenten för Barnverket var en äldre svart kvinna (Cyndee Peters).

#Huvudrollerna innehas av kvinnor och män.

#Det är ovanligt att bägge barnhuvudrollerna innehas av flickor, speciellt när det gäller roller som dessa, som superhjältar. Här är bägge barnen flickor.

#Stålhenrik är en superhjälte som är alldeles prestigelös och inte verkar se sin oförmåga att flyga, sin höjdrädsla eller sin blyghet (-förälskelse) för Supersnällasilversara som ett hot mot sin superhjälteidentitet. Ingen annan gör heller en grej av att han är lite "tramsig" och rädd för det mesta, utan låter honom vara precis den han är. Och han får helt utan knussel helt enkelt sitta på Supersnällasilversaras rygg och åka med henne när hon flyger.

#Supersnällasilversara och Stålhenrik deltar i ett luciatåg med sina grannar för att lussa för barnbarnen, superhjältebarnen Vega och Nova och i detta tåg är det Stålhenrik som är lucia, luciatåget rockar loss med gamla och unga människor, kvinnor och män. Ingen anmärker på det faktum att det är Stålhenrik som är lucia.

#Supersnällasilversara tar plats. På ett självklart och naturligt sätt tar hon plats utan att be om ursäkt för sig. Hon sträcker på sig, åt alla håll och kanter. Hon fäktar med armarna och visar vägriktning så att hon lyckas knocka Stålhenrik. Hon är vänlig, ser på alla med goda ögon och möter alla med vänlighet så länge...

#...de inte kallar Supersnällasilversara för dum. Hon är tålmodig och står ut med mycket, men om någon kallar henne dum slår hon totalt om och blir Supersurasunksara som är väldigt, väldigt arg och utåtagerande. Hon river i och säger ifrån.

#Vega och Nova, superhjältebarnbarnen, tror på sig själva och sina förmågor, trots att de (förmågorna) inte är så utvecklade. Den ena flickan ska kunna flyga som superhjälteförmåga, vilket hon absolut inte kan, men hon tror stenhårt på sin förmåga när hon hoppar från bord och konstaterar att det inte är flygningen det är problem med, utan landningen. Flickan klättrar helt orädd upp i en hög gran för att få bättre flygmöjligheter. Orädsla för höjder är inget som självklart tillskrivs flickor. Samtidigt...

#...tillåts barnen att känna att de fortfarande är små (och får vara det), som t.ex. då Vega sjunger "Jag är bara lilla Nova, jag är ingen superhjälte än..."

Dessutom:

-ges dyslexi ett ansikte i Anna Flabet som fösöker hindra hela världen från att kunna läsa eftersom hon själv inte kunde (innan Supersnällasilversara lärde henne och hon förändrade inställning till bokstäver).

-ger Ture Tvestjärt alla rädda, hårdhudade och taggiga människor ett ansikte och han visar på möjligheten att förändra sin inställning, att våga ööppna sitt hjärta och våga visa att/när man tycker om någon (t.ex ett djur).

-Klante Volante sätter ord på hur det är och vad som händer med en människa som blir utsatt för att bli utskrattad.

-Frigolit Fragile visar hur slitsamt det kan vara att vara rädd för att saker ska gå sönder.

-Uni Sax tycker att alla ska se ut och vara lika som varandra och ger utttryck för något som (en del) barn och ungdomar kan känna igen sig i under de osäkra uppväxtåren då det ibland handlar alltför mycket om att rätta sig in i led, att se ut som vore man stöpt i samma form.

Ja, det här är helt enkelt en julkalender som är gjord av reflekterande, medvetna och pålästa människor.

Cred!
 

Lista från Stora Syster

Publicerad 2009-12-12 16:50:51 i Allmänt,

1.Vilket är ditt mest uttalade karaktärsdrag?
Rättspatos

2. Vilken egenskap sätter du före alla andra hos en man?
anspråkslöshet

3. Vilken egenskap sätter du före alla andra hos en kvinna?
anspråkslöshet

4. Vad uppskattar du mest i en vänskapsrelation?
Lojalitet

5. Vilket karaktärsdrag hos dig själv är du mest trött på?
Att jag har stort behov av ensamhet.

6. Vilken är din favoritsysselsättning?
Hänga med djur och en och annan trevlig människa.

7. Hur blir man helt lycklig?
Jag tror inte att lycka är ett bestående tillstånd utan en känsla som kan skölja över en emellanåt.

8. Vad betraktar du som din största olycka?
Förluster av människor som står mig nära.

9. I vilket land vill du bo?
I Sverige.

10. Vem är din favoritförfattare?
Läser just nu Ania Lomba...

11. Vem är din favoritpoet
Dan Andersson, Karin Boye

12a. Vem är din favorithjälte från böckernas värld?
Kommer inte på någon nu...

12b. Vem är din favorithjältinna från böckernas värld?
Samma här...

13. Vem är din favoritkompositör?
Har nog ingen favorit.

14. Vem är din favoritmålare?
Emmanuel Garibay

15. Vilket är ditt favoritnamn?
Vet inte.

16. Vad hatar du allra mest?
Antifeminism, människoförakt, förtryck, konservatism, okunskap i kombination med ovilja att förkovra sig.

17. Vilken talang skulle du helst vilja besitta?
Skulle vilja ha en god sångröst.

18. Hur kan du tänka dig att dö?
Lugnt och stilla efter ett långt och vettigt liv.

19. Hur är ditt nuvarande sinnestillstånd?
Har huvudvärk och trötthet som gör mig seg och undandragande från folkhopar.

20. Vad är ditt motto?
Styr upp dig och håll dig uppstyrd.

Omsorg i skoform

Publicerad 2009-12-06 21:07:46 i Allmänt,
När man gör en resa av det vandrande slaget
så slits det en hel del på sulorna.
En av mina älskade medvandrare har förstått det.
Hon har gett mig nya, så jag kan fortsätta att vandra en bit till
på min väg.

Skor som är en symbol för den omsorg hon ger,
som är ett minne från en speciell resa över Atlanten
och djupt inåt i hjärtat.

Fina vännen tänkte på mig,
ägnade utrymme i sin packning
för något som underlättar min vandring.

Omsorg.

Jag är rik!

Publicerad 2009-12-04 00:18:32 i Allmänt,

För att vara en vit västerlänning är jag rätt fattig.
För att vara en världsmedborgare är jag rik.
Om man ser till ekonomiska resurser.

Jag är rik.

Jag har inga pengar.

Men jag är rik.

På kärlek, värme, omsorg.

På vänner, kramar och ljus.

Jag är rik.

Hjärtat svämmar över av tacksamhet.

Nyfödd skatt

Publicerad 2009-12-01 21:13:29 i Allmänt,

ÄNTLIGEN!

Nu är hon här!!!

Hon som jag skrev om tidigare.

Stav-Stinas och Tok-Tomas älskade, efterlängtade lilla dotter.

Hon är här nu, lilla flickan som är alldeles perfekt.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela