Blyger

Blyg... Eller trött på förutfattade meningar...

Askonsdag

Publicerad 2009-02-25 22:16:48 i Allmänt,


foto: Gareth HughesDagens bön

Kärlekens Gud,
som märkt oss med korsets tecken,
hjälp oss att i Kristi efterföljd
bejda, försaka och leva
så att tro och handling förenas.
I Jesu namn.
Amen.


Jakobsbrevet 2:14-17

Vad hjälper det om någon säger sig ha tro men inte har gärningar? Inte kan väl tron rädda honom? Om en broder eller syster är utan kläder och saknar mat för dagen, vad hjälper det då om någon av er säger. "Gå i frid, håll er varma och ät er mätta", men inte ger dem vad kroppen behöver? Så är det också med tron: i sig själv, utan gärningar, är den död.


Matteusevangeliet 6:16-18

Jesus sade: "När ni fastar, se då inte dystra ut som hycklarna, som vanställer sig sitt utseende för att människorna skall se att de fastar. Sannerligen, de har redan fått ut sin lön. Mej, när du fastar, smörj in ditt hår och tvätta ditt ansikte, så att inte människorna ser att du fastar, utan bara din fader i det fördolda. Då skall din fader, som ser i det fördolda, belöna dig.Idag är det Askonsdagen och många människor har burit ett kors av aska i sin panna. Askan kom från de brända kvistarna från förra årets Palmsöndag. Var du kanske en av dem som firade gudstjänst denna dag?

"Kom ihåg att du är dödlig. Kristus är uppståndelsen och livet" kanske du fick viskat till dig av han eller hon som tecknade korset i din panna idag. Innan du tog emot nattvarden. Först en påminnelse om att vi är stoft och sedan en påminnelse om Livet.

Askonsdagen inleder den 40 dagar långa fastetiden. Det finns olika traditioner och hållningar kring fastans utformning och jag tror att det finns många som fastar på ett eller annat sätt utan att en enda kotte vet om det, för de väljer att inte diskutera det med någon, utan tar med sin fader i det fördolda.

Oavsett hur eller vad man väljer att göra med denna fastetid så är den gemensamma nämnaren att det hela handlar om att avstå till någon annans fördel. Det handlar inte om att göra en "grej" av fastan, att något att göra sig spännande eller intressant med. Det handlar heller inte om att passa på att gå på diet och "tappa några kilon", eller liknande. Nej, den gemensamma nämnaren för all fasta handlar om att försaka för att nästan ska få det bättre. Avstår jag från att köpa en chokladkaka så är inte just DET fastehandlingen, utan att jag väljer att försaka chokladkakan till förmån för t.ex. Svenska kyrkans internationella arbetes insamling till katastrofdrabbade områden i världen, där människor saknar både chokladkakor, tak över huvudet och rent vatten. Det handlar om att backa från sina egna behov för att ge utrymme för medmänniskan.Detta är en länk till Svenska kyrkans fastekampanj. Var med och samla in pengar till arbetet med rent vatten till världens barn!

Nytt liv i familjen

Publicerad 2009-02-21 22:25:11 i Allmänt,Idag har min familj utökats.

En av mina små,
som jag följde under hela uppväxten,
som jag var barnvakt till,
som jag nattade,
som jag drog på kälken i vackert snölandskap,
som jag delade ut julklappar till då jag var tomte,
vars mamma jag har delat förlusten av en förälder med,

hon har själv fått en liten idag.

Världen har berikats med ett nytt litet liv.

Välkommen lilla vän!

Bed bugs

Publicerad 2009-02-21 17:22:17 i Allmänt,

Jag har en vän som nu bor i ett annat land under ett års tid. Den arma stackaren har drabbats av bed bugs!
Hujedamig vilka bölder man kan få av dessa! Och de förökar sig lavinartat... Från en dag till en annan fann man flera hundratals bed bugs under en madrass.

*ryser*

lejongos

Publicerad 2009-02-19 16:29:18 i Allmänt,


foto: CATERS NEWS AGENCY LTD


I mig bor det en lejonvän. En som älskar lejon. En som längtar efter att få borra in ansiktet i en lejonman... Det är inte många som får äran att uppleva en sådan sak. Egentligen är jag emot att djur hålls i fångenskap (vilket krävs om man vill tämja ett lejon, liksom...), men jag skulle så gärna vilja åka till en park som den som omnämns här och bara få njuta av lejonnärvaro en stund...

Misshandel av travhästar

Publicerad 2009-02-17 16:54:15 i Allmänt,


Foto: Lars Jakobsson/Kanal75

Hästen har uppspärrade ögon, blottade ögonvitor. Munnen är blodig. Hästens hjärta slår förmodligen hårt och bakdelen ömmar nog en del efter piskan. Anders Darenius, banveterinär på Mantorpstravet, visade upp denna bild som exempel på den oaksamhet som finns gentemot travhästar då han medverkade i TV4. Travtränaren Tomas Johansson kommenterar:

"- Han fokuserar på fel saker. På hästar som har lungblödningar, magsår och skador i munnarna på hästarna."

Min erfarenhet säger mig att det pågår en hel del (för mig) fullständigt oetiska saker i travvärlden och många hästar får utstå lidande som aldrig skulle vara accepterat i andra sammanhang. Men i travsporten får det fortgå.... Det handlar ju om så mycket pengar...

Om lungblödningar, magsår och skador i munnarna på hästarna inte är tillräckliga skador för att det ska vara ok för en veterinär att reagera så signalerar det, tycker jag, att något är väldigt skevt och galet i branschen.

Vansinne!


Läs artikel om detta här.

Jag gjorde ett personlighetstest...

Publicerad 2009-02-14 22:51:01 i Allmänt,

...och fick detta resultat:


"Du är en DIPLOMAT/beskyddare

Du bryr dig om helheten. Du klarar enkelt av stora och oklara frågeställningar. Du väger noga för- och nackdelar och kommer ofta på nya och spännande lösningar på komplexa problem.

Du är vänlig och tillmötesgående. Du har ett stort hjärta och du litar ofta på människor och känner stark medkänsla med andra. Du vill göra andra glada och få dem att känna sig säkra på sig själva vilket gör att du arbetar hårt med att bygga upp sociala skyddsnät för vänner och släkt.

Din empati och din vänlighet gör att du också vill förändra världen så att den blir en bättre plats för oss alla. Med din kreativitet, kommunikativa skicklighet och din förmåga att göra många saker på samma gång samtidigt som du lätt återhämtar dig gör dig extremt skicklig i att förbättra livet för andra.

Du ägnar mycket tid åt din familj och vänner men glömmer många gånger bort dig själv. Du gillar att arbeta i grupp där beslut tas gemensamt och där alla drar sitt strå till stacken. Du gillar även att planera långsiktigt.

Du anpassar dig lätt till olika sociala sammanhang och du är skicklig på att inspirera andra att nå sina mål."


Jag är egentligen ett riktigt kap, helt enkelt. :-)

Kärlek

Publicerad 2009-02-10 22:47:12 i Allmänt,Jag älskar dig, Blyger! sa han mitt i tandborstningen, min lilla kompis som egentligen var lite ledsen och orolig över förälderns frånvaro. Jag älskar dig, Blyger, trots att jag inte känner dig helt igenom, sa han sen. Min lilla kompis som inte ens når upp till handfatet utan pall.

Ja, jag kan inte annat än att hålla med honom. En del människor älskar man bara. Det spelar ingen roll att man inte känner alla deras sidor, alla egenskaper eller tankar, man bara älskar dem. Det är som om kärleksvågorna går genom luften, som att de bärs av vinden, från hjärta till hjärta.

I söndags mötte jag en av dem som mitt hjärta har ett eget rum för. Det är en häftig känsla att uppleva ordlös kommunikation, känsla av kärlekens närvaro och våra hjärtans ömsesidiga värme för varandra. Vi möttes mitt under nattvardsfirandet i kyrkan. Hon vandrade tillbaka till bänken och jag fram till brödet och vinet då vi möttes i strömmen av vandrande mässfirare. Hon tog min hand och tryckte min arm. Ögonen strålade av värme och återseendets glädje.

En del människor bara älskar man, även om man inte känner dem helt igenom.

Det enda vi har kvar...

Publicerad 2009-02-01 11:38:01 i Allmänt,


foto: Erica Dahlgren

I SR P1:s Morgonandakt i torsdags (29/1-09) sa Ume-prästen Susanne Dahl bland annat dessa ord:

"Det enda vi har kvar till sist är det som vi har gett."

Ord att meditera över.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela