Blyger

Blyg... Eller trött på förutfattade meningar...

Tillbaka

Publicerad 2009-01-31 19:43:44 i Allmänt,

En människas frånvaro från sin blogg...

...kan bli väl lång...

Nåja, nu är jag tillbaka en sväng, med nytt, fint kylskåp, med nystädat hem, med ombesörjda begravningar bakom mig, med uppdrag slutförda, med goda minnen från mysig tid med några av juniorerna i mitt liv...

Hos Karin Långström Vinge kan man läsa om skäl att förbjuda samkönade äktenskap. Rätt tänkvärda ord... :-)

Jag är alltid på väg...

Publicerad 2009-01-24 19:11:26 i Allmänt,


www.haglofs.se

"Jag är alltid på väg mot en avlägsen destination..." sjunger vi i en psalm.

Jag är alltid på väg

och det är det som gör mig till den jag är.
Det är det som gör

att jag inte stagnerar,
som ger mig nya perspektiv
och dimensioner.

Den inre resan pågår hela tiden
och ibland tar den inre resan
ny fart tack vare inspiration
av yttre resor.

Kanske får jag glädjen att använda
en Haglöfs Corker ryggsäck vid
en yttre resa någon gång framöver...

Hoppas det...


(Snygg rygga, va?!)

Susanne Dahl i P1 igen!

Publicerad 2009-01-24 11:18:07 i Allmänt,


foto: Erica Dahlgren

ÄNTLIGEN!

Äntligen är det dags för nya andakter av och med Susanne Dahl som är präst i Ersbodakyrkan i Umeå. Ser fram emot den kommande veckans morgnar! :-)

Lyssna här på Morgonandakt i SR P1.

Klein, Krook och Sandlund i SVT

Publicerad 2009-01-23 11:48:25 i Allmänt,

Här diskuterar Helle Klein, Caroline Krook och Elisabeth Sandlund besluten om könsneutrala äktenskap och vigselrätten. Jag förundras över Sandlunds retorik... 

I alla de intervjuer jag sett henne har hon använt sig av hot som strategi. Hot och skrämsel kring vad som kommer att hända om man beslutar si eller så. En retorik som är mig främmande i svenskkyrklig kontext. En retorik som jag känner igen från mina erfarenhetar av mer evangelikala strömningar. Känner sig Sandlund hemma i Svenska kyrkan?

Sju döda

Publicerad 2009-01-22 23:50:47 i Allmänt,
Idag har jag fått ett dödsbud.

Igen.

Sju dödsbud på kortare tid än ett halvår.

Några som har egna rum i mitt hjärta, några som står i farstun till mitt hjärta.

Döda.

Slut på andetag.

Slut på puls.

Slut på värme.

Nu väntar dem något annat.

Något vi på jorden levande inte vet något om.

Sju dödsbud inom loppet av mindre än ett halvår.

Många människor, mycket egentid

Publicerad 2009-01-20 20:55:05 i Allmänt,

I min vardag ingår många möten med människor.
Idag var en dag då jag träffade många nya och en del gamla bekanta ansikten. Det som var gemensamt för dem alla var deras glädje och nyfikenhet, positiva inställning och kunskapstörst. Visst kunde man skönja ett uns av oro, nervositet och osäkerhet i luften, men det var överraskande lugn och avslappnad stämning. Ser fram emot framtida möten!

Efter flera dagar med många, många möten, insatser och olika sammankomster i olika former så behövs rekreation i form av ett lugnt hem, spinnande katt och tystnad för att orken ska fortsätta att finnas.

Vi pratade om det tidigare idag, Matte och jag (Matte är ett namn i detta fall, därav versalen...), att det är det som är grejen, att hemligheten (ett av flera skäl, skulle jag dock säga, det är inte detta som uteslutande är hemligheten bakom, så att säga...) bakom min förmåga att vara social och tålmodig (en människa exponeras ju onekligen för en och annan dränerande typ i sitt liv) är att jag drar mig undan. Jag ser till att ta mig den egentid som ger rekreation. Jag ser till att få återhämtning emellanåt. Stress och intensiv tillvaro är i sig inte något negativt eller nedbrytande. Bara man tar sig utrymme att återhämta sig ibland. Vid stress utsöndras hormonet adrenalin och det är sunt, hjälper till vid kritiska situationer, snabba beslut som ska fattas, uppgifter som måste åtgärdas inom viss tid etc.. Består stressen under alltför lång tid utan återämtning utsöndras istället kortisol, som är negativt och nedbrytande för hjärnans yttersta nervändar (som i sig ger olika symptom).

Nu när jag drar mig undan till lugnt hem, kattsällskap och levande ljus så ser jag alltså till att återställa stresshormonerna i balans och laddar för nya utmaningar, gör mig redo för skarpa lägen och mer intensiva arbetsperioder.

Jag är ett barn av liv.

Publicerad 2009-01-17 17:25:33 i Allmänt,Jag är ett barn av liv. Född att vara fri.

Ord som kom till mig en kväll för ett antal år sedan.

En fin kväll i en teatersalong, med de varma och fina vännerna omkring mig.

Jag är ett barn av liv. Född att vara fri.

klump i magen

Publicerad 2009-01-13 18:10:28 i Allmänt,

Något jag tycker så illa om är när det klumpar sig i magen, när det drar ihop sig, isar till...

Så blir det vid konflikter ibland.

Så blir det när något jag trodde skulle landa i en slags jord överraskande hamnar i.... helt annan jord... Kraschlandar....

Det gör mig ledsen att jag bidrar till kraschlandning och blir en del av orsaken till att de två piloterna flyger med trasiga flygplansdelar åt olika håll...

Går det att laga flygplan?

Går det att plåstra om besättningen?

Kommer de någonsin kunna flyga ett plan tillsammans igen???

Grattis Gud!

Publicerad 2009-01-11 09:43:16 i Allmänt,Grattis Gud!

Idag får du ett gäng nyvigda präster (och kanske även en och annan nyvigd diakon, men de flesta diakoner vigs ju till sommaren) till ditt arbetslag!

Grattis Svenska kyrkan!

Idag får du goda, positiva, motiverade och hårt kämpande medarbetare till din skara.

Grattis säger jag även till den mottagande församlingen som får Ängeln till pastorsadjunkt under det kommande året!

Och GRATTIS Ängeln!

Du har verkligen gjort ett fantastiskt jobb! Du har kämpat ihärdigt, varit målinriktad och stark, klok och ödmjuk. Jag är oerhört glad och stolt idag!

Grattis!

Ann Heberlein lever

Publicerad 2009-01-11 00:35:27 i Allmänt,

Tack goda Gud!

Ann Heberlein lever!!!

Vilken lättnad, vilken glädje!

Jag önskar henne och hennes familj lugn och ro, trygghet och värme.

Önskar att hon och hennes nära får må bra och ta hand om varandra.

Tack goda Gud!

Ann Heberlein försvunnen!

Publicerad 2009-01-10 19:29:19 i Allmänt,


foto: Iréne Stenfors


Jag läser med bekymrade ögon och bekymrat hjärta att den hyllade författaren Ann Heberlein är försvunnen sedan fredag eftermiddag.
Hon är anmäld försvunnen av familjen.
Känner du till något om detta så RING POLISEN!

Läs mer här.

Man gick med bruten nacke i tre månader!

Publicerad 2009-01-10 19:22:45 i Allmänt,

Man gick med bruten nacke i TRE MÅNADER efter läkarmiss på Östersunds sjukhus.

Här kan du se ett TV-inslag om fallet.

Det är sannerligen inte första gången som Jämtlands läns landsting visar på grova misstag... Kejsarsnitt utan tillräcklig bedövning, missade hjärtfel, försummande av opererad patient vlket ledde till grava hjärnskador, oaktsam sårvård som lett till kontrakturer och försening av canceroperation etc. etc....

Energitjuv som bov i feministkampen

Publicerad 2009-01-07 20:01:11 i Allmänt,

Jag har diskuterat, stött och blött, funderat och skrivit, läst och begrundat...

Jag har kommit fram till att jag tror att det finns några saker som står som en gemensam fiende mot en positiv, livsbejakande och feministiskt orienterad tillvaro.

Det är energistöld och dålig självkänsla.
I sin bok Energitjuvar skriver Ingalill Roos bland annat detta:

"Energitjuven behöver ständigt bli bekräftad i det han säger och gör. När någon bjuder motstånd och sätter gränser får han inte den energi han vill åt. Han beklagar sig då över att den andra personen har blivit besvärlig att ha att göra med. Får man sådan kritik riktad mot sig gäller det att slå dövörat till och våga stå emot även om det är skrämmande. Genom att säga ifrån ges projektionen inte möjlighet att nå ända fram."

"En person med starkt hävdelsebehov har svårt att tåla att andra i något avseende sticker ut. Han känner avund och rivalitet och har ett tydligt konkurrenstänkande, vilket får till följd att han håller inne med beröm och uppmuntran och sällan ger en komplimang till någon för kompetenta insatser, trevligt utseende eller sympatiskt uppträdande. Vidare har han en missunnsam sida som innebär att han vill förminska andras insatser. Förutom den obehagliga inre känsla som avundsjuka skapar, hindrar avundsjukan också vederbörande från att dela andras glädje över framgång."

"Många kvinnor ser till exempel en duktig kvinnlig kollega som ett hot som måste förminskas. Även här kommer avundsjukan in i bilden -en pockande känsla av att andra har något som man själv starkt önskar sig."

"I ett sådant beteende finns drag av narcissism; den som visar avundsjuka drivs av girighet och en omättlig längtan efter att alltid vara bäst. Vederbörande hittar ständigt något negativt hos den person som avundsjukan riktas mot och nedvärderar därigenom den andres talanger och goda egenskaper."

"Den avundsjuke personen är blind för sin egen kapacitet och jämför sig oavbrutet med andra och deras kreativitet. Han vägrar att se att den andre kan ha kämpat hårt och offrat mycket för att nå sina mål."

Jag tror att avundsjuka, eller missunnsamhet som jag hellre kallar det, i kombination med dålig självkänsla kan leda till olyckliga situationer och relationer, kan förstöra mycket i organisationer på arbetsplatser och bidra till maktstrukturer som i min värld är ovälkomna.

I arbetet att nå sunda relationer på arbetsplatser och i det privata livet behövs, enligt min mening, en feministisk medvetenhet. I det menar jag inte en militant "kvinnor-kan-aktion" utan ett genomreflekterat, analyserat förhållningssätt och en medvetenhet  kring de stora strukturerna (och en medvetenhet om att de finns), de detaljer som säger något om helheten och vice versa. I arbetet för en feministiskt medveten tillvaro behövs många, många kloka människor som står trygga i sig själva, som inte är rädda för konkurrens, som inte är osäkra energitjuvar som motarbetar det feministiska arbetet genom att att nedvärdera eller motarbeta andra som är framgångsrika inom sina områden. Det behövs många, många människor som är trygga i sig själva och har god självkänsla så att de ärligt och uppriktigt troget står vid varandras sida och stöttar i vått och torrt, som gläds med andra och med glädje lyfter fram andra (istället för att trycka ner, tala illa om etc. , se ovanstående citat ur boken).

I kampen för en livsbejakande och feministiskt genomsyrad tillvaro där människor får utrymme att  blomma och ta plats behövs många, många människor som förstår att allas lika värde inte handlar om att trycka ner alla andra till en lägre nivå, utan om att lyfta fram människor och tillsammans bilda ett nätverk av positiva och genuint lojala krafter som kan bära...

Martin Luther är mannen hela dan!

Publicerad 2009-01-06 20:40:56 i Allmänt,

"Luther på axeln"

"Lutherska arvet"

"Vad skulle Luther säga om detta?"


Å vad jag är trött på dessa ord. Å vad jag är trött på att Martin Luthers namn används slentrianmässigt i sammanhang där det inte alls stämmer överens med Luthers egna lära. Å vad jag är trött på att människor slänger sig med uttryck som dessa utan att egentligen ha någon aning om vad de med dessa uttryck säger.

Jag föreslår läsning i ämnet "Luther" som bot mot detta.
Till exempel  Luther som utmaning: om frihet och ansvar (red. Elisabeth Gerle), Luther själv: hjärtats och glädjens teolog av Birgit Stolt och Martin Luther, Människohjärtat och Bibeln av Birgit Stolt (Verbum 1994) är några böcker jag gärna rekommenderar.

Martin Luther får GÄRNA sitta på min axel! Jag bär honom med GLÄDJE!

Martin Luther har jag att tacka för den

FRIHET

ANSVAR

MYNDIGHET

och

FRIMODIGHET

som jag känner.

Med Luther på axeln vandrar jag glad, stolt och fri genom livet!

 

Nyårsfirande

Publicerad 2009-01-04 18:29:13 i Allmänt,Vi firar ofta nyår ihop.
I år var det väldigt speciellt.
Numera delar vi erfarenheter vi aldrig kunde drömma om förra året.
En stilla, eftertänksam och lugn nyårsafton där
saknad, sorg, tacksamhet, glädje och spirande liv
var alla gäster vid bordet.

Nu är det ett nytt år.

Vi hoppas på ett glädjens och vilans år.

Sammanfattning

Publicerad 2009-01-04 18:22:57 i Allmänt,

En liten sammanfattning av året som gått:


Vad gjorde du 2008 som du aldrig gjort förut?


Jag deltog i Teologifestivalen i Uppsala. (Rekommenderas!!! Nästa gång är det våren 2010.)

Håller du dina nyårslöften och ska du ge ett för 2009?


Jag lovar aldrig något särskilt vid nyår...

Fick någon i din närhet barn?


Verkligen!

Dog någon i din närhet?


Ja.

Vilka länder besökte du?


Hm... 

Vad skulle du vilja ha 2009 som du saknade 2008?


Stabilitet i omgivningen.
 
Vilket datum från 2008 kommer du minnas, och varför?


27 juli. Då Förändrades livet för all framtid. Då rubbades cirklarna.

Vad var din största åstadkommelse?


Hela 2008 var en enda lång prestation för att hålla huvudet ovan ytan, så att jag lyckades ta mig till år 2009 var en bedrift rakt igenom!

Vad var ditt största misslyckande?


Att jag inte lyckades ordna med saker i tid och därför missade ett stort och värdefullt erbjudande som jag fick...

Vems beteende förtjänade att firas?


Obama!

Vems beteende gjorde dig ledsen eller arg?


Oj, det skulle vara respektlöst av mig att outa det här, men det finns några olika människor som har sårat och betett sig gränslöst på ett sätt som jag aldrig kommer glömma.

Var tog det mesta av dina pengar vägen?


De försvann innan jag hann se dem...

Vad gjorde dig jätte, jätte, jätteexalterad?


En av mina älskade vänners nya arbetssituation!

Hurra, hurra, hurra!!! :D:D:D

Vilken låt kommer alltid att påminna dig om 2008?


Sv. ps. 251

Bästa filmen 2008?


Varg.

Vad önskar du att du hade gjort mer av?


Vet inte. Använde tiden på ett konstruktivt sätt, tycker jag.

Vad önskar du att du hade gjort mindre av?


Slösurfa på Internet och fira begravningsgudstjänster.

Hur firade du jul?


Med familjen och i kyrkan.

Blev du kär under 2008?


Kär och kär...

Hur många one-night-stands hade du?


Eh, noll...

Favorit TV-program?


Allsång på Skansen.

Vilken var den bästa boken du läste?


Vi åt aldrig lunch, av Lilian Ryd.

Vad gjorde du på din födelsedag?


Firade med mina fina, fina vänner som rest lååångt för att fira mig. J

Hur skulle du beskriva din stil 2008?


Ostil, kanske, precis som år 2007...

Hur höll du dig ifrån att bli galen?


Jag bröt ihop och kom igen, om och om igen när det behövdes. Fyllde dagarna med liv och glädje, närvaro av positiva människor och roliga aktiviteter.

Vilken politisk fråga gjorde dig upprörd?


Ja, vilken av dem ska jag välja? Man kan säga att den nuvarande regeringen ger mig högt blodtryck lite då och då...

Vem saknar du?

De som dött ifrån mig den senaste tiden...

Vem var den bästa nya personen du träffade?


Den bästa nya personen under år 2008...? Svårt! Träffade och lärde känna många underbara, fina, goa människor under året! En av dem som finns i min närhet i vardagen numera är älgkons kollega. Det är jag verkligen glad för!

Berätta om en värdefull läxa du lärde dig 2008.


Lyssna på den inre rösten och magkänslan!

Citera en sångtext som passar ditt 2008.


"Han kommer till mig, rätt in i mitt liv..."

Lärde du dig något nytt under 2008?


Verkligen! Både rent faktamässigt, men även massor om mig själv och andra...

Vad vill du lära dig under 2009?


Att göra ett bra jobb vid de åtaganden jag har under året som kommer.

Årets händelse?


Presidentvalet i USA!

Årets skvaller?


Hörde något ryktesvägen om mig själv, men det dementeras...

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela