Blyger

Blyg... Eller trött på förutfattade meningar...

Superhjältejul är en feministiskt medveten kalender!

Publicerad 2009-12-13 17:12:44 i Allmänt,

Årets julkalender på SVT är fenomenal ur feministiskt perspektiv.


#Den goda presidenten för Barnverket var en äldre svart kvinna (Cyndee Peters).

#Huvudrollerna innehas av kvinnor och män.

#Det är ovanligt att bägge barnhuvudrollerna innehas av flickor, speciellt när det gäller roller som dessa, som superhjältar. Här är bägge barnen flickor.

#Stålhenrik är en superhjälte som är alldeles prestigelös och inte verkar se sin oförmåga att flyga, sin höjdrädsla eller sin blyghet (-förälskelse) för Supersnällasilversara som ett hot mot sin superhjälteidentitet. Ingen annan gör heller en grej av att han är lite "tramsig" och rädd för det mesta, utan låter honom vara precis den han är. Och han får helt utan knussel helt enkelt sitta på Supersnällasilversaras rygg och åka med henne när hon flyger.

#Supersnällasilversara och Stålhenrik deltar i ett luciatåg med sina grannar för att lussa för barnbarnen, superhjältebarnen Vega och Nova och i detta tåg är det Stålhenrik som är lucia, luciatåget rockar loss med gamla och unga människor, kvinnor och män. Ingen anmärker på det faktum att det är Stålhenrik som är lucia.

#Supersnällasilversara tar plats. På ett självklart och naturligt sätt tar hon plats utan att be om ursäkt för sig. Hon sträcker på sig, åt alla håll och kanter. Hon fäktar med armarna och visar vägriktning så att hon lyckas knocka Stålhenrik. Hon är vänlig, ser på alla med goda ögon och möter alla med vänlighet så länge...

#...de inte kallar Supersnällasilversara för dum. Hon är tålmodig och står ut med mycket, men om någon kallar henne dum slår hon totalt om och blir Supersurasunksara som är väldigt, väldigt arg och utåtagerande. Hon river i och säger ifrån.

#Vega och Nova, superhjältebarnbarnen, tror på sig själva och sina förmågor, trots att de (förmågorna) inte är så utvecklade. Den ena flickan ska kunna flyga som superhjälteförmåga, vilket hon absolut inte kan, men hon tror stenhårt på sin förmåga när hon hoppar från bord och konstaterar att det inte är flygningen det är problem med, utan landningen. Flickan klättrar helt orädd upp i en hög gran för att få bättre flygmöjligheter. Orädsla för höjder är inget som självklart tillskrivs flickor. Samtidigt...

#...tillåts barnen att känna att de fortfarande är små (och får vara det), som t.ex. då Vega sjunger "Jag är bara lilla Nova, jag är ingen superhjälte än..."

Dessutom:

-ges dyslexi ett ansikte i Anna Flabet som fösöker hindra hela världen från att kunna läsa eftersom hon själv inte kunde (innan Supersnällasilversara lärde henne och hon förändrade inställning till bokstäver).

-ger Ture Tvestjärt alla rädda, hårdhudade och taggiga människor ett ansikte och han visar på möjligheten att förändra sin inställning, att våga ööppna sitt hjärta och våga visa att/när man tycker om någon (t.ex ett djur).

-Klante Volante sätter ord på hur det är och vad som händer med en människa som blir utsatt för att bli utskrattad.

-Frigolit Fragile visar hur slitsamt det kan vara att vara rädd för att saker ska gå sönder.

-Uni Sax tycker att alla ska se ut och vara lika som varandra och ger utttryck för något som (en del) barn och ungdomar kan känna igen sig i under de osäkra uppväxtåren då det ibland handlar alltför mycket om att rätta sig in i led, att se ut som vore man stöpt i samma form.

Ja, det här är helt enkelt en julkalender som är gjord av reflekterande, medvetna och pålästa människor.

Cred!
 

Kommentarer

Postat av: Ia

Publicerad 2009-12-14 21:03:30

Bra! Håller helt med! Så otroligt skönt att något som jag uppfattade redan efter ett par avsnitt, upplevs av fler! Man borde skicka länkar till Andreas Nordström på expressen nöje och speciellt till Rebecka Åhlund på SvD. Hon har andra tankar kring julkalenderns genusbudskap! Jag tycker det är så befriande med tänkande människor! Tack för något fint skrivet!

//Ia

Postat av: Antecknat

Publicerad 2009-12-30 12:47:32

Vackert skrivet; håller helt med. Synd att det är så många som helt enkelt viftar bort årets julkalender i favör för de äldre...men sedan läser jag sådana här saker, och allting känns bättre.Tack för att du sken upp min dag.--Den Löjliga Idioten

Postat av: blyger

Publicerad 2009-12-30 14:59:40

Hej och välkomna hit, Ia och Antecknat! Kul att det är fler än jag som gillar kalendern! :-)

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela