Blyger

Blyg... Eller trött på förutfattade meningar...

Sammanträffanden

Publicerad 2007-10-27 16:09:14 i Allmänt,

Tänk att man kan stöta på människor utan att man vet om varandra, eller vilka kopplingar man har till varandra...

De senaste dagarna har jag träffat och pratat med bloggare från olika ställen av Sverige när vi sammanstrålade på en gemensam ort. Jag har vetat om dem, men de har inte vetat om mig.

Varje vecka under hösten har jag träffat en människa, långt ifrån min hemort, som visade sig ha kopplingar till mina hemtrakter; Bästa vän med min gudsons släkting!

MIn vardag den senaste tiden har inneburit umgänge med en person som visade sig ha lärt känna en av mina närmsta vänner genom internet.

En kompis i en förening i en del av landet träffade nyss en av mina nära vänners föräldrar i en annan del av Sverige (och mina kompisar känner verkligen inte varandra).

På en tågresa för ett tag sedan började jag prata med en för mig okänd kvinna vars svärmor jag träffade i ett helt annat sammanhang för drygt ett halvår sedan.

Sverige är inte så stort.

Utmaning

Publicerad 2007-10-24 18:20:40 i Allmänt,

Jag har blivit utmanad av Storasyster i vassen att skriva

7 sanningar om mig själv:

1. Vid familjens kusinträff var vi över 100 personer samlade.

2. Jag trivs bra med människor, men allra bäst med djur. De förställer sig inte, är ärliga och tydliga i sitt språk.

3. Jag klarade att ta körkortet på första försöket och hade näst intill full pott på det teoretiska provet.

4. Det bästa som finns att grilla vid öppen eld är bananer med choklad, eller pinnbröd!

5. Den första förlossningen jag assisterade på var en kalvning och jag var 14 år. Kalven var felvänd och kossan hade en svår förlossning. Det var ett samarbete mellan kossan(famförallt med hennes värkar), mig och bondsonen som gjorde att kalven kom levande ut ur sin mamma, om än något öm i benen efter allt vårt dragande...

6. Min favoritbok när jag var liten var en bok om hundraser. Den återkommer jag till än idag! Men numera kan jag inte all fakta om alla raser...

7. Jag mår rent fysiskt illa av att lyssna till sport på radion. Jag tycker riktigt illa om det!!

Nu utmanar jag Aida, Eva, Tarmluddet, Jämtlandstösen och Madicken. :-)

Ansiktsboken

Publicerad 2007-10-20 01:35:47 i Allmänt,

Ansiktsboken har glatt mig ikväll.

Det är alltså Facebook jag talar om....
Jag har lite delade känslor för Facebook. Tycker att det är ett bra sätt att kunna ha kontakt med vänner som bor långt borta, man kan se fotografier och följa med i varandras liv på ett smidigt sätt. Samtidigt verkar det finnas lite hets i vissa (yngre?) kretsar där det verkar pågå någon slags tävling om vem som har flest vänner. Människor som jag vet knappt ens vill prata med varandra, som inte känner varandra, utan känner TILL varandra addar ändå varann. det förstår jag mig inte på. Någon av mina vänner har över 450 friends på Facebook. Hon känner många av dem, men det är inte alls så att hon har kontakt, eller skaffar sig kontakt via facebook med dem. De bara finns där på varandras sidor, som en siffra. Ett pinnhål till att trampa på i jakten efter toppen, efter vinsten i tävlingen.
Det är inte så jag vill att min Facebook-sida ska användas. Jag känner att jag på något sätt vill att de jag addar som friends (skulle jag verkligen presentera dem som "vänner" i verkliga livet, förresten?) ska vara sådana som jag har kontakt med, inte som pinnhål att klättra på. Jag struntar i om någon har tre  eller femtiotre vänner. Jag ser det inte som en tävling.

För ungefär 20 år sedan lärde jag känna en människa som fastnade i mitt hjärta. Vi har inte setts sedan dess och jag har alltid undrat vad livet har bjudit henne. Vi har inte haft något naturligt tillfälle att återknyta kontakten, men ikväll fann vi varandra på Facebook. Vilken glädje! Så många år som vi försöker komma ikapp, vill delge varandra om, uppdatera och så vidare. Det var verkligen ett glatt och gott återseende. Tack vare Facebook.

Missionspastorn

Publicerad 2007-10-17 20:44:12 i Allmänt,

Det finns en sak som är så bra med min ort.

Vi är välsignade med en helklok pastor i Missionskyrkan här.

En lugn, trygg, klok, rolig, ödmjuk pastor som har fötterna djupt rotade i jorden och samtidigt kontakt med himlen.

En genuin människa.

En helbra missionspastor.

Nej betyder nej.

Publicerad 2007-10-16 21:48:51 i Allmänt,

Äntligen!

Nu kanske vi börjar bli överens, rättsväsendet och jag...

Nu har man kommit fram till att

ETT NEJ ÄR ETT NEJ.

Det satt långt inne, det har tagit tid, men den 16 oktober 2007 konstaterades att
ett nej är ett nej.

De så kallade "stureplansprofilerna" har fått sin dom.

Säger jag nej så menar jag nej.

En vän till min familj brukade säga "Har jag sagt en sak så har jag sagt en sak."

Jag håller med. Har jag sagt en sak så har jag sagt en sak. Och har jag sagt "nej" så menar jag inget annat än just "nej".

Punkt.

Olika vård vid samma besvär

Publicerad 2007-10-14 16:45:05 i Allmänt,

I Kommunals fackförbundstidning, Kommunalarbetaren, nr 17, 2007 läste jag ett reportage om hur olika män och kvinnor blir behandlade när de söker vård. Tyvärr hittar jag inte just det reportaget på Kommunalarbetarens hemsida.

Något som jag reagerade på var en undersökning som beskrivs i tidningen. I undersökningen fick ett gäng blivande läkare titta på fallbeskrivningar av patienter. I hälften av fallen hette patienten Siw och den andra hälften av patienterna hette Siwert. Det visade sig att läkarstudenterna föreslog olika åtgärder för patienterna beroende på om det var en "Siw" eller en "Siwert":

Män med nackbesvär rekommenderade läkarstudenterna fler labprover.
Kvinnor med samma besvär rekommenderades psykofarmaka.

Män med magbesvär rekommenderades tarmröntgen.
Kvinnor med samma besvär rekommenderades livsstilsrådgivning.

Dessutom står det bland annat i artikeln att kvinnor som opereras för ljumskbråck får fler komplikationer än män. -Operationsmetoden man använder passar bättre för män än kvinnor...

Män och kvinnors kroppar ser olika ut. De reagerar olika på mediciner, visar olika slags symptom vid samma sjukdomar. Ändå är det utifrån männens kroppar som operationsmetoder utvecklas, som mediciner utprövas. Det är männens sjukdomssymptom som är mallen och som ger riktlinjer på hur man upptäcker sjukdomar.

Märkligt.

Mannen som norm.

Och kvinnan som "den andre", den som är annorlunda.

Den som inte är enligt normen.

Svärmorsrysare

Publicerad 2007-10-13 01:30:18 i Allmänt,


www.svt.se

Viveka Andebratt har gett rysaren till svärmor ett ansikte.

Har du träffat en Viveka Andebratt någon gång?

Dödad av björn

Publicerad 2007-10-12 13:40:45 i Allmänt,

Hos mig växlar det mellan spöregn och snöblandat regn idag.

Stora mängder nederbörd.

Det får mig att tänka på en annan sak. Om denna nederbörd hade behagat komma i somras så hade det kanske inte varit lika torrt i markerna. Det skulle ha gett ett bättre bärår.

Det får mig att tänka på den fruktansvärt tragiska olycka som drabbade Valsjöbyn i måndags, som vi har kunna läsa om i medierna under veckan. Svenska Jägareförbundet skriver så här om händelsen.

Det som hände var att en man och hans sällskapshund blev dödad av en björn mitt inne i byn. Mannen blev släpad av björnen en bit bort, där björnen gömde sitt byte. Så gör björnar. De dödar sina byten och gömmer dem för att komma tillbaka senare för att äta upp dem.

Att en människa blir björndödad är ytterst, ytterst ovanligt. Iband händer det att människor blir anfallna av björnar och av alla dessa fall som jag känner till så har det alltid varit jägare som blivit anfallna av skadeskjutna björnar eller björnar som blivit uppretade av jägarens hund. År 2004 blev en jägare i Sverige dödad av en björn sedan hans hund retat björnen. Innan dess har ingen blivit dödad av en björn i Sverige sedan 1902 och då av en skadeskjuten björn.  Av de fall jag känner till där bärplockare träffat på en björn så har det aldrig lett till en attack. Istället har björn och människa varsamt och försiktigt gått åt skilda håll.

Den här gången var det annorlunda.

Den här björnen var fullständigt utsvulten. Den borde ha varit fet efter en hel sommars ätande inför kommande vinter, men den var mager. Den var förmodligen i desperat behov av mat. I vanliga fall skulle en europeisk brunbjörn aldrig ge sig på en människa, men fruktar den svältdöden så står vem som helst i farozonen.

Det har varit ett otroligt dåligt bärår i år. Brunbjörnens meny består till stora delar av bär. Och ett och annat djur, så som till exempel älgkalvar. Älgstammen har minskat de senaste åren och vi människor har skjutit alldeles för många, anser jag. Jag vet att jag inte står oemotsagd i den frågan, men det är SÅ jag uppfattar det, i alla fall. Om vi skulle låta bli att skjuta ner älgstammen och istället låta naturen själv ta lite större del i reglerandet av bestånden så skulle det nog se lite annorlunda ut i skogarna.

Det är inte så stor risk att man blir attackerad av en björn när man går i skogen. Det som förhöjer risken är om man skadeskjuter en björn, kommer mellan en björnhona och dennes ungar, om man överraskar en björn med dennes byte, om en lösspringande hund har retat björnen eller om man möter en björn som är på väg i eller ur sitt ide.

Tips för skogsturen:

# Håll hunden kopplad!

#Prata, sjung eller för oväsen på annat sätt. Häng till exempel en plåtburk med småsten i på ryggsäcken så det skramlar.

Om man för oväsen ger man björnen en chans att dra sig undan i god tid och undviker att björnen blir överraskad och därmed rädd.

Det är större risk att bli utsatt för våld i en stad än i skogen. Ta det lugnt och njut av naturen!

Dagens lunch

Publicerad 2007-10-11 12:48:20 i Allmänt,

Dagens lunch

Först en härlig förmiddagspromenad i frisk 0-gradig luft och färggranna, prasslande löv till affären.
Sedan trevliga uppdateringar i form av telefonsamtal under tiden jag förberedde lunchen.
En härlig höstdag!

Raggmunkar med lingonsylt.

Tragedi i Rödeby

Publicerad 2007-10-06 19:45:45 i Allmänt,

Det är sorgens dag i Rödeby idag.

En dödad och en svårt skottskadad.

Det är en tragedi som drabbat flera familjer.

Någonstans har det verkligen gått på tok. Någonstans har det brustit när något som till en början kallas för "pojkstreck" slutar med döden. Under nästan ett års tid har familjen gjort TRE polisanmälningar om skadegörelse och ofredande.

Ikväll är kyrkan i Rödeby öppen och medarbetare finns på plats för att möta sörjande.

Jag tänker på alla drabbade familjer.

De sju dygderna

Publicerad 2007-10-06 11:07:40 i Allmänt,

Jag har en fråga till alla bloggläsare som har koll på de sju heliga dygderna.

Det här är något jag borde veta, men det gör jag inte. Har försökt söka information både via nätet, uppslagsverk, kristna frågesidor, etc. och jag har fått olika svar... Det jag funderar på är vilka de sju dygderna är. Enligt en del är det de fyra kardinaldygderna plus de tre teologiska dygderna man menar:

klokhet
rättrådighet
tapperhet
måttfullhet
tro
hopp
kärlek

Samtidigt finns det andra uppgifter om att det man menar med de sju dygderna är de som står i motsats till de sju huvudsynderna (som lite slarvigt kallas dödsdynderna), alltså:

ödmjukhet
öppenhet
dygd (är "dygd" en dygd??)
medmänsklighet
avhållsamhet
tålamod
flit

De ovanstående stämmer bra in som motpoler till huvudsynderna, men...

Hur är det egentligen?

Hjärnstorm

Publicerad 2007-10-05 18:08:11 i Allmänt,

Svt har ett program som heter Hjärnstorm. Det är riktigt intressant att se hur vi människor blir så påverkade av saker vi inte har en aning om! Lärorikt!

Går det att undvika demens?

Publicerad 2007-10-03 19:45:41 i Allmänt,

Svenska Dagbladet står det idag om ett forskningsprojekt där man har undersökt ett antal munkar, nunnor och präster under 1994-2006 för att se om det finns ett samband mellan grad av samvete och frekvens av demenssjukdomen Alzheimers. Enligt forskarna visar studien att samvetsgranna människor löper mindre risk att drabbas av sjukdomen.

Jag tror att det är väldigt många komponenter som spelar in, inte bara gott samvete. Gener, kost, fysisk aktivitet, negativ stress (inkl obearbetade trauman), fritid, socialt nätverk, stimulans och annat,

Är du eller någon i din omgivning drabbad? Här finns lite att läsa om sjukdomen. Fakta, egenvård och råd, bland annat.

Lasaros, kom ut!

Publicerad 2007-10-01 21:38:08 i Allmänt,

Joh. 11:1-43

Lasaros uppväcks

En man som hette Lasaros låg sjuk. Han var från Betania, byn där Maria och hennes syster Marta bodde.


(Det var Maria som smorde Herren med välluktande balsam och torkade hans fötter med sitt hår, och Lasaros som låg sjuk var hennes bror.)

Systrarna skickade bud till Jesus och lät säga: "Herre, din vän är sjuk."

När Jesus hörde det sade han: "Den sjukdomen leder inte till döden utan skall visa Guds härlighet, så att Guds son blir förhärligad genom den."

Jesus var mycket fäst vid Marta och hennes syster och Lasaros.

När han nu hörde att Lasaros var sjuk stannade han först kvar två dagar där han befann sig,

men sedan sade han till lärjungarna: "Låt oss gå tillbaka till Judeen."

Lärjungarna sade till honom: "Rabbi, nyss försökte judarna stena dig, och nu går du tillbaka dit!"

Jesus svarade: "Har dagen inte tolv timmar? Den som vandrar om dagen snavar inte, eftersom han ser denna världens ljus.

Men den som vandrar om natten, han snavar, eftersom ljuset inte finns i honom."

Efter att ha sagt detta fortsatte han: "Vår vän Lasaros sover, men jag går dit för att väcka honom."

Då sade lärjungarna: "Herre, sover han, så blir han frisk."

Jesus hade talat om hans död, men de trodde att han menade vanlig sömn.

Då sade Jesus rent ut till dem: "Lasaros är död.

Och för er skull, för att ni skall tro, är jag glad att jag inte var där. Men låt oss nu gå till honom."

Tomas, som kallades Tvillingen, sade till de andra lärjungarna: "Låt oss gå med för att dö med honom."

När Jesus kom dit fann han att Lasaros redan hade legat fyra dagar i graven.

Betania låg inte långt från Jerusalem, ungefär en halvtimmes väg,

och många judar hade kommit ut till Marta och Maria för att trösta dem i sorgen över brodern.

När Marta hörde att Jesus var på väg gick hon och mötte honom. Men Maria satt kvar hemma.

Marta sade till Jesus: "Herre, om du hade varit här hade min bror inte dött.

Men jag vet ändå att Gud skall ge dig vad du än ber honom om."

Jesus sade: "Din bror kommer att uppstå."

Marta svarade: "Jag vet att han skall uppstå vid uppståndelsen på den sista dagen."

Då sade Jesus till henne: "Jag är uppståndelsen och livet. Den som tror på mig skall leva om han än dör,

och den som lever och tror på mig skall aldrig någonsin dö. Tror du detta?"

Hon svarade: "Ja, herre, jag tror att du är Messias, Guds son, han som skulle komma hit till världen."

Sedan gick hon hem och kallade på sin syster Maria och viskade: "Mästaren är här och kallar på dig."

När Maria hörde det steg hon strax upp och gick för att möta honom.

Men Jesus hade ännu inte kommit in i byn utan var kvar där Marta hade träffat honom.

Judarna som var hemma hos Maria för att trösta henne såg att hon hastigt reste sig och gick ut, och de följde efter i tron att hon gick till graven för att gråta där.

När Maria nu kom dit där Jesus var och fick se honom kastade hon sig för hans fötter och sade: "Herre, om du hade varit här hade min bror inte dött."

När Jesus såg hur hon grät och hur judarna som hade följt med henne också grät blev han upprörd och skakad i sitt innersta,

och han frågade: "Var har ni lagt honom?" De sade: "Herre, kom och se."

Jesus föll i gråt.

Då sade judarna: "Se, hur mycket han höll av honom."

Men några av dem sade: "Kunde inte han som öppnade ögonen på den blinde ha gjort så att Lasaros inte behövt dö?"

Jesus blev åter upprörd och gick till graven. Det var en klipphåla med en sten för öppningen.

Jesus sade: "Ta bort stenen." Den dödes syster Marta sade då: "Herre, han luktar redan, det har ju gått fyra dagar."

Jesus sade till henne: "Har jag inte sagt dig att om du tror, skall du få se Guds härlighet?"

De tog bort stenen, och Jesus lyfte blicken mot himlen och sade: "Fader, jag tackar dig för att du har hört mig.

Själv visste jag att du alltid hör mig, men jag säger detta med tanke på alla dem som står här, för att de skall tro på att du har sänt mig."

Sedan ropade han med hög röst: "Lasaros, kom ut."


Jesus uppmanade Lasaros att komma ut.
Idag har jag funnits med en människa som sliter med att komma ut för sin familj.
Sådan oro över att inte duga,
att bli avvisad,
rädsla över att inte få behålla sina föräldrar,
skräck över att inte få vara dotter.

Människa! Kom ut! Kom ut i ljuset och sträck på ryggen! Våga vara den du är!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela