Blyger

Blyg... Eller trött på förutfattade meningar...

Dödsolycka pga rattfylleri

Publicerad 2008-03-29 11:26:50 i Allmänt,

Åter igen har en människa, en familj, en släkt, en vänkrets drabbats av vad man misstänker är en dödsolycka till följd av en människas rattfylla, en människas beslut att köra bil trots alkoholpåverkan.

Det är så


tragiskt

sorgligt

smärtsamt

fruktansvärt

onödigt


Med minsta alkohol eller drog i blodet så har man inget bakom ratten att göra.


Jag skänker en tanke till den dödade människan och dennes anhöriga, släkt och vänner och till den överlevande olycksorsakaren och dennes familj, nära och kära. Det är en svår tid för dem alla. Jag önskar dem all kraft och kärlek att ta sig igenom detta.

avskaffa iv-programmet?

Publicerad 2008-03-28 18:33:27 i Allmänt,

Det bär mig emot och sitter djupt inne i det blodröda hjärtat som egentligen sitter till vänster att erkänna en sak:

I skolfrågor är jag verkligen benägen att anamma en folkpartistisk hållning.

Nu är det aktuellt igen, angående förslaget om avskaffandet av det individuella programmet på gymnasiet. Problemet är att eleverna inte lärt sig tillräckligt under grundskolan för att kunna klara av studier på nästa nivå, gymnasienivå, och hänvisas därför till det individuella programmet. Men... ansvaret borde väl inte ligga hos gymnasieskolorna att ge tillräckliga förkunskaper för de ordinära gymnasieprogrammen, utan hos grundskolan, som har till uppgift att utbilda och förbereda eleverna för nästa utbildningsfas? För inte är det väl så att man på universiteten eller högskolorna har speciella program för studenter som inte klarat gymnasiet? Nej, gymnasieutbildningarna ska ha gett tillräckliga förkunskaper för nästa utbildningsnivå och har de inte det så får eleverna läsa på komvux, som också är utbildningform på gymnasienivå...

Jag tror att rimliga krav, förväntningar och ramar är av godo i utbildningsvärlden, precis som i övriga livet, i uppfostran, i sociala sammanhang, i yrkeslivet. Jag tror att vi gör våra barn och ungdomar en björntjänst genom att inte vara tydliga med vad som gäller. Ungdomars vilsenhet och oro ökar mer och mer och man talar ofta om att ungdomar inte har tydliga ramar i sina liv, att de inte har något att förhålla sig till. Jag tror det är med barn och ungdomar lite som det är med hundar, att de känner en trygghet och kan vila i en miljö där de vet vilka regler, rutiner och krav som gäller och att de blir oroliga och stressade av motsatsen, alltså frånvaro av ramar och rimliga krav.

Mmm...

Publicerad 2008-03-25 20:22:10 i Allmänt,

Det var en galen tid jag upplevde förra veckan...

Nya rutiner, nya relationer, nya tider...
Strålande sol, gnistrande snö, klar luft.
Dagtid ungefär -8 grader och nattetid -23 grader.

Och åter igen en ytterst oplanerad matchmaking i samband med en gudstjänst.
Var ska detta sluta?!

Jag är nyfiken på framtiden.

:-D

Helig mark i påsktid

Publicerad 2008-03-25 20:02:36 i Allmänt,Helig mark är så svår att beskriva.

Som en hemlighet som inte går att berätta.

Går bara att dela.

Bära i hjärtat som en skatt.

En glimt av himmelriket.

Helig mark.

Påskkärringar på ingående?

Publicerad 2008-03-20 14:12:23 i Allmänt,

image62

Idag är det Skärtorsdagen och dagen då alla påskkärringar dyker upp.

Jag har inget påskgodis hemma, så jag hoppas att inga stackars små
påskkärringar knackar på hos mig, för i så fall blir de besvikna. I sina kaffepannor
och korgar får de i så fall en mango eller halstabletter... Inte så kul kanske...

Nu simmar jag ur bild över helgen och passar därför på att önska alla bloggläsare en

GLAD PÅSK

så här alldeles i förtid...

Kom ihåg att borsta tänderna mellan varven under helgen, så inte påskgodiset ger bestående minnen från helgen.
;-)

Dagens fjortisar... :-S

Publicerad 2008-03-16 14:21:43 i Allmänt,

Läst på www.tjuvlyssnat.se


Gröna linjen mot T-centralen

Fyra tjejer ~14, sitter och pratar om jobbiga saker hemma.
Tjej 1: Vår städerska är typ polack, så hon blir helt knäpp när man dyker upp hemma när hon städar!
Tjej 2: Vår är nog arab...hon säger typ "skae jeg lage matt åt deg?" när man kommer hem.
Tjej 3: Vi har typ ingen städerska, vi städar själva, det är helt störigt...Ojojoj.... Jag är lite, lite, lite orolig för framtiden, faktiskt.
Speciellt i kombination med dokumentärserien "Klass 9 A" på SVT....

Koldioxidbantning

Publicerad 2008-03-12 23:18:26 i Allmänt,

Bantning är jag av princip motståndare till, men koldioxidbantning är jag verkligen en förespråkare av!

Artisten Staffan Lindberg är aktuell med sin humoristiska, träffsäkra och tänkvärda föreställning "Det finns inga dåliga kläder" där han blandar sång och musik med viktig fakta om hur läget ser ut, och kommer att se ut , på jorden på grund av klimatförändringar och människors sätt att vårda (eller ovårda) skapelsen...

Här kan du göra ett test på hur klimatsmart du är.

heterodate på regnbågsmässa... :-S

Publicerad 2008-03-09 23:44:34 i Allmänt,

153504-13

*harkel*

Jag vet inte om det är den här som har hjälpt, eller vad det är som händer i mitt liv nu...

Tro det eller inte, men jag tror att jag eventuellt har varit på date (en heterosexuell sådan) i kyrkan!
På en REGNBÅGSMÄSSA!!!


(läs mer om Regnbågsmässan här)

Morgonandakt i P1

Publicerad 2008-03-09 16:54:16 i Allmänt,

Ansvarig för morgonandakterna på P1 under vecka 11 är Linda Annersten som för många är känd från SVT:s sommargudstjänster/andakter och en barn/ungdomsserie på SVT som handlade om tro. Vi sågs under Teologifestivalen i Uppsala förra månaden och jag passade då på att tacka för de kloka ord hon delat med sig av
i rätt tid. :-) (andakterna finns kvar i lyssnararkivet i 30 dagar)

För stor kostym - nafsig hund

Publicerad 2008-03-07 22:28:25 i Allmänt,

I min vardag stöter jag då och då på människor som bär för stora kostymer...


Jag förundras av hur otroligt lika de är, hur mycket de påminner om varandra, trots att de bär så vitt skilda kostymer... En del har svarta, andra har bruna i manchestertyg, eller regnbågsfärgade, chockrosa, illröda, knallblåa, lila, vita eller kanske i en beige ton...


Det som gör dessa människor så lika är att de bär för stora kostymer.


I sin energiska kamp att försöka fylla ut kostymen för att se ut som De Stora Grabbarna tar de till diverse knep. De förstår inte att De Stora Grabbarna har sytt upp kostymen efter sina egna kroppar och inte gjort tvärt om och måttat efter någon de skulle vilja se ut som, för att sedan behöva blåsa upp sig för att kunna bära kostymen.


De förstår inte att det inte är storleken på kostymen som räknas, utan att man har en kostym som man själv känner igen sig i, som man känner sig trygg och bekväm i.


Det finns ett fenomen bland dessa människor som jag ömsom förundras över, ömsom irriterar mig på. Det handlar om när dessa människor sårar andra genom sin uppblåsthet, hysteriska spändhet och stelhet (som ska hjälpa dem att sträcka på den stora kostymen??) och paniska rädsla att tappa ansiktet och kontrollen över den bild de vill ge av sig själva.


Resten av detta blogginlägg kanske bör undvikas av den som inte vill läsa hårda ord.  Från och med nästa stycke kanske jag inte är så len i truten....


Ett av de områden där jag finner dessa för stora kostymer är ibland i kyrkliga kontexter, bland människor som jag uppfattar som osäkra, omogna, vilsna och med dålig självkänsla. Det är som att det finns någon slags mentalitet som säger "the more the merrier". Jag säger: Eller hur!?!?!


Alltså:


Man är INTE mer religiös än någon annan bara för att man anammar alla olika slags fromhetstraditioners mest konservativa värderingar i ett enda samelsurium. Man når inte Gud mer än någon annan bara för att man urskillningslöst rycker tag i all utmärkande kultur från Trosrörelsen, Evangeliska Frikyrkan, Missionsprovinsen och katolska kyrkan och blandar det i en enda geggig röra och försöker applicera den, eller kasta den i ansiktet på människor, inom ramarna för till exempel den evangelisk-lutherska kyrkan i Sverige (Svenska kyrkan).


Man blir, enligt min lutherska mening, inte mer kristen bara för att man fastar, använder böne-/rosenkransar eller pilgrimsvandrar. Man blir inte mer kristen för att man tittar snett på människor som inte valt att leva som man själv gör. Man blir inte mer kristen av se föraktfullt på människor som inte ber bordsbön, bor ihop utan att vara gifta, som dricker alkohol, som inte talar i tungor, som blir kär i någon av samma kön, som inte kliver upp tidigt på morgonen, som inte tycker att de enda radiokanalerna man kan lyssna på är P1 och P2.


Man växer inte i en för stor kostym genom att, som kvinna, tala nedsättande om och ha en dålig attityd gentemot olika feministiska teorier bara för sakens skull. Man vinner heller inte (vettiga) mäns förtroende genom att bete sig så och försöka efterlikna vissa mäns taskiga attityd. Det blir bara fånigt, genomskinligt och patetiskt.


Man ses inte av De Stora Grabbarna som en i gänget för att man anammar extremhögerkristna värdekonservativa åsikter, blandar en släng av det karismatiska och evangelikala med romersk-katolsk rättfärdiggörelselära och ämbetssyn. Det funkar inte så.


Den för stora kostymen blir inte lagom genom att man använder alla yttre attribut som finns att tillgå.


Det är sant!


Kostymen får inte rätt storlek bara för att man oreflekterat belamrar sin omgivning med DRIVOR av alla möjliga religiösa symboler, tapetserar med krucifix, fiskar, kors, ikoner, rosenkransar eller hänger femtielva kors och grejer om halsen, handlederna, på väskan, jackan, bilen, överöveröverallt. Visst, man kan använda dessa attribut, gärna i rimliga mängder, men tro inte att de gör dig förmer än andra.


Kostymen blir inte lagom av att man berättar om och om igen om sin fasta för människor. Se  Matt. 6:6 och Matt. 6:17, (Ska man så hålla sig till luthersk kontext så kan man, om man vill, läsa i Stora katetesen vad Luther hade att säga om bland annat fasta och andra yttre och synliga gärningar)


Det är heller inte så att kostymen blir mer lagom för att man forcerar förbi sina egna utvecklingsstadier och försöker låta bli att stanna upp vid de olika nivåerna för att mogna i dessa. Tvärtom, det kommer bara surt senare...


Bilden av människor i lagom och för stora kostymer påminner mig om hundar.

Hundar som är trygga i sig själva står stadigt på marken och det bekommer dem inte om det blåser och är oroligt omkring dem. De litar på sin förmåga och känner sig inte hotade.


Nervösa, otrygga hundar är ofta hoppiga, bjäfsiga och nafsiga. Hugger när man minst anar det, kanske även oprovocerat och skrämmer och sårar genom sitt beteende.


Till människor med för stor kostym skulle jag vilja säga:


Styr upp ditt liv!

Ta tag i din dåliga självkänsla, för dina medmänniskors och Guds skull!!!


Skaffa en kostym i din egen storlek och SLUTA SNEGLA PÅ ANDRAS!

Uppdatering: Läs även vad MADICKEN skriver om dålig självkänsla.

Ola Salo hos tandvården?

Publicerad 2008-03-05 09:57:53 i Allmänt,

Igår fick jag ett reklam-sms av min tandläkare
och i natt drömde jag att jag var på besök hos denna tandläkare... :-S

Min allra bästaste favorittandsköterska fanns tack och lov med i drömmen.
Hon fungerar som en trygghet både i verkligheten och i drömmen!
Som extra piff på besöket överraskade tandsköterskan mig med att berätta att hon hade ordnat att...

OLA SALO skulle medverka vid min undersökning!!!

Det var galet!

Det var ju inte ens Ola som kom dit! Det var någon flådig amerikansk sångare...

Kontaktannons

Publicerad 2008-03-02 22:20:03 i Allmänt,

Jag brukar läsa en blogg lite då och då. I oktober skrev bloggaren en kontaktannons på sin blogg bara på skoj.
Ett tag senare fann hon kvinnan i sitt liv.
De lever nu lyckliga ihop och det är så självklart att det är just DE som ska leva ihop.

Så, nu är det dags för Blyger...

Sökes: Du mörkhårige man i dina bästa år som gillar barn, inredning (det gör inte jag, nämligen, så det behövs!), vegetarisk matlagning, djur (framför allt hundar, men gärna andra djur med), stad, landsbygd, skogs- och fjällvandring, dans, har någon slags lutning åt en monoteistisk livsåskådning eller i alla fall är öppen för det, klarar så väl norrländsk snålblåst som sörländsk hetta, har hjärtat till vänster och kan röra dig i kretsar med både koja och slott, som klarar av att byta bildäck (jag kan också byta däck, men det är ju bra om vi kan hjälpas åt) och att göra upp eld ute även när det blåser, gärna lite musikalisk, med social kompetens, mental stabilitet (utan psykopatiska drag, alltså) och egen initiativförmåga och som (helst) inte arbetar inom samma bransch som jag gör och som kan tänka dig att dela ditt liv med mig, trots att vi kanske måste flytta runt en del och trots att jag inte kommer att vara hemma så mycket på helger och kvällar... Ja... Du är välkommen att höra av dig till Blyger på telefonnummer noll sju noll åtta fyra.... Nej, skriv ett meddelande här på bloggen istället!

Teologifestivalen på P1

Publicerad 2008-03-02 11:50:18 i Allmänt,

HÄR kan du få en glimt av den tidigare nämnda Teologifestivalen i Uppsala i februari. Inledningsgudstjänsten "Strömmar av levande vatten" sänds idag i Sveriges radio P1 och finns sedan i lyssnararkivet i 30 dagar.

Jag blir alldeles fylld och varm när jag lyssnar på detta. Kommer tillbaka till känslan jag bar under denna underbara helg. Gudstjänsterna var så genomtänkta och samtidigt opretentiösa, inkluderande och med ett reflekterat, okonstlat språk, mångfaldiga utan att bli spretiga. Porlande, strömmande, levande!

Cred till alla inblandade i Teologifestivalen!

EFS-präst SKA vara medlem i Svenska kyrkan

Publicerad 2008-03-02 11:26:47 i Allmänt,

Morsning och good bye!

Läser i Kyrkans tidning på nätet...
Den EFS-präst/pastor i Skara stift (Alingsås) som valde att gå ur Svenska kyrkan ska nu "avkragas". Han fråntas rätten att utöva sitt ämbete.

Man kan säga att domkapitlet i Skara stift kom fram till samma slutsats som jag gjorde i ett tidigare inlägg.

Dags att sova

Publicerad 2008-03-01 22:59:18 i Allmänt,

image24
bild från www.vovve.se


Nu är det dags att borsta tänderna, summera dagen och krypa till kojs...
Efter ett antal intensiva dagar (eller veckor?) och kvällar är det hög tid för en god natts sömn!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela